Dzisiaj przepis dla wszystkich mięsożerców – gulasz z szynki z warzywami. Nie będę ukrywał, że jest to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko ze względu na występowanie w nim dużej ilości mięska, ale także ze względu na jego uniwersalność :)
Gulasz możemy podać praktycznie z każdymi dodatkami – kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami dosłownie z tym na co mamy ochotę :)
Jeśli zrezygnujecie z ziemniaków i zamiast nich użyjecie kaszy albo makaronu razowego to Wasze danie możecie z całą pewnością włączyć do diety.
Obejrzyj nasze filmy:
Kolejną zaletą gulaszu jest to, że jeśli go przygotowujemy to z całą pewnością taką ilość aby została również na kolejny dzień, więc nie będzie potrzeby na drugi dzień po raz kolejny przygotowywać obiadu.
Gulasz z szynki z warzywami – składniki (4 porcje)
- 1kg szynki wieprzowej
- 250 g mrożonej włoszczyzny (możecie również pokroić świeże warzywa w paseczki)
- 1 mała cebula
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
- koperek
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Gulasz z szynki z warzywami – przepis
Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość podsmażamy i po kilku minutach dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Jeśli podczas duszenia woda wyparuje – dolewamy.
Gulasz zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dodajemy drobno posiekany koperek. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
Tak przygotowany gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, albo zdrowym makaronem razowym.
Smacznego!