Jajka faszerowane z grillowaną cukinią to pyszny i zdrowy sposób na zwiększenie ilości ulubionych warzyw w diecie. Nie dość, że są smacznym daniem, to jeszcze można je przygotować w mgnieniu oka. Dzięki zaledwie kilku prostym składnikom możesz cieszyć się tym wyjątkowym przepisem na jajka, który w pełni wykorzystuje cukinię.
Niezależnie od tego, czy szukasz pożywnego posiłku, czy łatwej przystawki, czy przystawki na Wielkanocny stół te faszerowane jajka z grillowaną cukinią z pewnością zaspokoją każdy głód.
Z całą pewnością tak przygotowana przystawka wzbudzi zainteresowanie naszych gości. Przepis ten możemy wykorzystać zarówno na rodzinne przyjęcie, Święta Bożego Narodzenia, czy Święta Wielkanocne, które to potocznie nazywane są „jajecznymi” świętami.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na szybkie przystawki. Na imprezach super sprawdzą się kanapeczki z łososiem, a hitem z całą pewnością będzie sałatka z surimi i szczypiorkiem
Jajka faszerowane z grillowaną cukinią składniki
- 6 jajek
- 100g wędzonego łososia
- łyżka majonezu
- łyżeczka chrzanu
- sok z 1/2 limonki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- cukinia
- marynowane pieczarki (do dekoracji)
Jajka faszerowane z grillowaną cukinią przepis
Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka kroimy na pół i do miseczki przekładamy żółtka. Cukinię kroimy na cienkie, długi plasterki (możemy wykorzystać do tego obieraczkę do warzyw), a następnie plastry cukinii grillujemy na patelni.
Do żółtka dodajemy pokrojonego łososia, majonez, chrzan, sok z limonki, szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu i całość dokładnie mieszamy (rozgniatamy). Polecam Wam najpierw rozgnieść żółtka przy pomocy widelca, inaczej ze wszystkiego może zrobić się Wam papka. Całość dokładnie mieszamy.

Białka owijamy grillowaną cukinią, a następnie wypełniamy przygotowanym farszem.
Talerz dekorujemy odrobiną koperku/natki pietruszki i marynowanymi pieczarkami.

Smacznego!