Makaron razowy
Makarony

Jak przygotować makaron razowy

Domowe makarony przygotowywały zazwyczaj nasze babcie, obecnie wszędzie się śpieszymy i z braku czasu wolimy kupić go w sklepie, bo będzie szybciej i nie będziemy musieli stać w kuchni i go szykować.

Wbrew panującej opinie, przygotowanie takiego makaronu wcale nie zajmuje dużo czasu, a smak jest znacznie lepszy aniżeli tego kupnego – nie ważne jakiej firmy byśmy go nie kupili.

Najtrudniejszym etapem w przygotowaniu makaronu, jest odpowiednie wyrobienie ciasta, potrzeba na to odrobinę siły :)

Makaron razowy – składniki

  • 200g mąki razowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ewentualnie 1-2 łyżki oliwy

Makaron razowy – przygotowanie

Zaczynamy od przesiania mąki razem z solą. Następnie dodajemy jajka i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Jeśli podczas wyrabiania ciasto wyda nam się zbyt twarde dodajemy łyżkę oliwy.

Po wyrobieniu ciasto na makaron zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut. Dzielimy je na mniejsze kawałki i bardzo cienko rozwałkowujemy. Kroimy je w pożądany kształt i wielkość. Pamiętajcie aby pokrojony makaron oprószyć mąką, aby nam się nie posklejał.

Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze