
Jak przygotować makaron razowy
Domowe makarony przygotowywały zazwyczaj nasze babcie, obecnie wszędzie się śpieszymy i z braku czasu wolimy kupić go w sklepie, bo będzie szybciej i nie będziemy musieli stać w kuchni i go szykować.
Wbrew panującej opinie, przygotowanie takiego makaronu wcale nie zajmuje dużo czasu, a smak jest znacznie lepszy aniżeli tego kupnego – nie ważne jakiej firmy byśmy go nie kupili.
Najtrudniejszym etapem w przygotowaniu makaronu, jest odpowiednie wyrobienie ciasta, potrzeba na to odrobinę siły :)
Makaron razowy – składniki
- 200g mąki razowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- ewentualnie 1-2 łyżki oliwy
Makaron razowy – przygotowanie
Zaczynamy od przesiania mąki razem z solą. Następnie dodajemy jajka i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Jeśli podczas wyrabiania ciasto wyda nam się zbyt twarde dodajemy łyżkę oliwy.
Po wyrobieniu ciasto na makaron zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut. Dzielimy je na mniejsze kawałki i bardzo cienko rozwałkowujemy. Kroimy je w pożądany kształt i wielkość. Pamiętajcie aby pokrojony makaron oprószyć mąką, aby nam się nie posklejał.
Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.