Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z cebulą i kaparami to pewna odmiana od klasyki, kapary nadadzą delikatnej ostrości i słoności potrawie.

Świetnie będzie smakował podany z grzankami.

Do przygotowania tatara najlepiej jest użyć wołowiny i samodzielnie ją drobno posiekać. Jeśli jednak nie macie na to czasu to użyjcie gotowego mięsa na tatar, ale wybierajcie to z największą zawartością wołowiny.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 200g mięsa na tatar
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • cebula
  • kapary
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • jajka
  • kromki bułki, chleba

Przepis na tatar z cebulą i kaparami

  1. Mięso mieszamy z musztardą i olejem. Nie należy go zbyt mocno zbijać. Mięso nie powinno być zbite.
  2. Formujemy tatara w taki kształt na jaki mamy ochotę, robimy pośrodku delikatne wgniecenie i wpijamy tam żółtko.
  3. Kapary delikatnie siekamy i układamy na talerzu.
  4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i układamy na talerzu.
  5. Pieczywo rumienimy na suchej patelni, aby było chrupiące.

Smacznego!