Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z cebulą i kaparami to pewna odmiana od klasyki, kapary nadadzą delikatnej ostrości i słoności potrawie.
Świetnie będzie smakował podany z grzankami.
Do przygotowania tatara najlepiej jest użyć wołowiny i samodzielnie ją drobno posiekać. Jeśli jednak nie macie na to czasu to użyjcie gotowego mięsa na tatar, ale wybierajcie to z największą zawartością wołowiny.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 200g mięsa na tatar
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- cebula
- kapary
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- jajka
- kromki bułki, chleba
Przepis na tatar z cebulą i kaparami
- Mięso mieszamy z musztardą i olejem. Nie należy go zbyt mocno zbijać. Mięso nie powinno być zbite.
- Formujemy tatara w taki kształt na jaki mamy ochotę, robimy pośrodku delikatne wgniecenie i wpijamy tam żółtko.
- Kapary delikatnie siekamy i układamy na talerzu.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i układamy na talerzu.
- Pieczywo rumienimy na suchej patelni, aby było chrupiące.
Smacznego!