Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście z puree z zielonego groszku.
Jeśli do tej pory mieliście złe zdanie o śledziach to myślę, że ten przepis zmieni Wasze myślenie i smak…
Składniki na śledzie w cieście (2 porcje)
- 4-6 filetów ze śledzi ze skórą (kupicie na dziale rybnym)
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki na puree z zielonego groszku
- 200g mrożonego groszku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przepis na śledzie w cieście
- Jajko, mąkę, mleko mieszamy aż powstanie ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie odrobinę więcej mąki.
- Filety myjemy, osuszamy i moczymy w cieście naleśnikowym, ale tylko od strony mięsa. Skórka nie powinna być obtoczone w cieście. Będzie wtedy chrupiąca po usmażeniu.
- Śledzia smażymy na rozgrzanym oleju zaczynając od strony z ciastem przez ok. 3 minuty z każdej strony.
Przepis na puree z zielonego groszku
- Groszek wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 2 minut.
- Odcedzamy, wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, sporą szczyptę soli, pieprzu i blenderujemy.
Na talerze wykładamy puree i obok usmażone śledzie.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!