Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku

Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku

Nie wszyscy z Was lubią śledzie, mimo że jest to bardzo dobra ryba, typowo polski przysmak. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak przygotować śledzie w cieście z puree z zielonego groszku.

Jeśli do tej pory mieliście złe zdanie o śledziach to myślę, że ten przepis zmieni Wasze myślenie i smak…

Składniki na śledzie w cieście (2 porcje)

  • 4-6 filetów ze śledzi ze skórą (kupicie na dziale rybnym)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na puree z zielonego groszku

Przepis na śledzie w cieście

  1. Jajko, mąkę, mleko mieszamy aż powstanie ciasto naleśnikowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno być dość gęste, więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie odrobinę więcej mąki.
  2. Filety myjemy, osuszamy i moczymy w cieście naleśnikowym, ale tylko od strony mięsa. Skórka nie powinna być obtoczone w cieście. Będzie wtedy chrupiąca po usmażeniu.
  3. Śledzia smażymy na rozgrzanym oleju zaczynając od strony z ciastem przez ok. 3 minuty z każdej strony.

Przepis na puree z zielonego groszku

  1. Groszek wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 2 minut.
  2. Odcedzamy, wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, sporą szczyptę soli, pieprzu i blenderujemy.

Na talerze wykładamy puree i obok usmażone śledzie.

Śledzie w cieście z puree z zielonego groszku

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.