Sałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszne i pożywne danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Ta sałatka jest idealna na lunch do pracy lub jako szybki i zdrowy obiad w domu.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszne i pożywne danie, które można przygotować w kilka minut. Ta sałatka jest idealna na lunch do pracy lub jako szybki i zdrowy obiad w domu. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem jest prosty i łatwy do wykonania, a składniki można dowolnie modyfikować, aby dopasować je do swojego gustu. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pyszną sałatką z tuńczykiem i ryżem!
Złoty kolor kukurydzy sprawi, że zachwyci nas nie tylko smak, ale i wygląd, natomiast dzięki dodatkowi ryżu będzie ona niezwykle pożywna.
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis oraz lista składników jest poniżej…
Sałatka z tuńczykiem i ryżem składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- torebka ryżu
- puszka kukurydzy
- cała czerwona cebula
- 100g sera żółtego
- szczypiorek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
- 5 jajek
Sałatka z tuńczykiem i ryżem przepis
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Ja zazwyczaj gotuję ryż luzem. Nie gotuję go w torebkach, bo potrafi się bardzo mocno posklejać.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Staramy się, aby była to dość drobna kosteczka. Szczypiorek drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Zawsze po ugotowaniu, jajka zostawiam do ostygnięcia zalewając je zimną wodą. W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania jajek. Sprawdź ile gotować jajka.
Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z majonezem, ketchupem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe…

Smacznego!