Sałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszne i pożywne danie, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Ta sałatka jest idealna na lunch do pracy lub jako szybki i zdrowy obiad w domu.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to pyszne i pożywne danie, które można przygotować w kilka minut. Ta sałatka jest idealna na lunch do pracy lub jako szybki i zdrowy obiad w domu. Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem jest prosty i łatwy do wykonania, a składniki można dowolnie modyfikować, aby dopasować je do swojego gustu. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich pyszną sałatką z tuńczykiem i ryżem!

Złoty kolor kukurydzy sprawi, że zachwyci nas nie tylko smak, ale i wygląd, natomiast dzięki dodatkowi ryżu będzie ona niezwykle pożywna.

Przepis oraz lista składników jest poniżej…

Sałatka z tuńczykiem i ryżem składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • torebka ryżu
  • puszka kukurydzy
  • cała czerwona cebula
  • 100g sera żółtego
  • szczypiorek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 5 jajek

Sałatka z tuńczykiem i ryżem przepis

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Ja zazwyczaj gotuję ryż luzem. Nie gotuję go w torebkach, bo potrafi się bardzo mocno posklejać.

Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.

Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Staramy się, aby była to dość drobna kosteczka. Szczypiorek drobno siekamy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Zawsze po ugotowaniu, jajka zostawiam do ostygnięcia zalewając je zimną wodą. W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania jajek. Sprawdź ile gotować jajka.

Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z majonezem, ketchupem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe…

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Smacznego!