Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Przystawki, przekąski, sosy,  Boże Narodzenie

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami.

Swój niezwykły smak zawdzięczają suszonym pomidorom, delikatnej i miękkiej cebulce, a włoskie orzechy delikatnie chrupią podczas jedzenia. Zmieniając konsystencję całego dania. Ta delikatna chrupkość, sprawia że to danie jest takie wyjątkowe.

Przygotowanie tej przystawki jest niezwykle szybkie, zwłaszcza w odróżnieniu od tradycyjnych śledzi nie musimy czekać aż smaki się przegryzą. Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami to super pomysł na świąteczną potrawę. Jednak te śledzie sprawdzą też się super podczas rodzinnych spotkań i uroczystości.

Na święta i spotkania mogę Wam również polecić przepisy z mojego bloga kulinarnego, pyszne śledzie po kaszubsku czy połączenie tradycyjnych solonych filetów matias z odrobiną orientalnej przyprawy. Stworzycie pyszne Śledzie w curry.

Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na te pyszne przystawki. To zawsze coś innego, aniżeli klasyczne śledzie w oleju.

Składniki i przepis znajdziecie poniżej.

Śledzie z suszonymi pomidorami składniki

  • 6-8 filetów śledziowych a’la matias
  • 2 średnie cebule
  • 12 suszonych pomidorów
  • garść włoskich orzechów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami przepis

Śledzie namaczamy (min. 3 godziny) tak aby nie były zbyt słone. Śledzie możemy moczyć zarówno w wodzie jak i mleku. Od czasu do czasu, maksymalnie 2-3 razy zmieniamy wodę. Następnie kroimy w ok. 2 cm paseczki.

Cebulę kroimy w drobne piórka i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Ja zazwyczaj jak podsmażam cebulę dodaję szczyptę soli. Cebula wtedy znacznie szybciej zmięknie. Jak cebula będzie już szklista, dodajemy koncentrat i mieszamy.

Pomidory suszone kroimy w kosteczkę.

Orzechy kroimy w mniejsze kawałki (ale nie mogą być zbyt małe – muszą być wyczuwalne). Bardzo ważne jest aby orzechy nie były zmielone. Mamy podczas jedzenie wyczuwać ich strukturę.

Wszystkie składniki mieszamy razem ze śledziami i przekładamy do słoiczka. Tak przygotowane śledzie wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki. W tym czasie wszystkie smaki powinny się wymieszać. Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami mogą stać w lodówce nawet i 7 dni. Spróbujcie.

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze