
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły smak zawdzięczają suszonym pomidorom, delikatnej i miękkiej cebulce, a włoskie orzechy delikatnie chrupią podczas jedzenia.
Przygotowanie tej przystawki jest niezwykle szybkie, zwłaszcza w odróżnieniu od tradycyjnych śledzi nie musimy czekać aż smaki się przegryzą.
Składniki i przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
- 6-8 filetów śledziowych a’la matias
- 2 średnie cebule
- 12 suszonych pomidorów
- garść włoskich orzechów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
- Śledzie namaczamy (min. 3 godziny) tak aby nie były zbyt słone. Następnie kroimy w ok. 2 cm paseczki.
- Cebulę kroimy w drobne piórka i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Jak cebula będzie już szklista, dodajemy koncentrat i mieszamy.
- Pomidory suszone kroimy w kosteczkę.
- Orzechy kroimy w mniejsze kawałki (ale nie mogą być zbyt małe – muszą być wyczuwalne)
- Wszystkie składniki mieszamy razem ze śledziami i przekładamy do słoiczka.
Smacznego!