Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami.
Swój niezwykły smak zawdzięczają suszonym pomidorom, delikatnej i miękkiej cebulce, a włoskie orzechy delikatnie chrupią podczas jedzenia. Zmieniając konsystencję całego dania. Ta delikatna chrupkość, sprawia że to danie jest takie wyjątkowe.
Przygotowanie tej przystawki jest niezwykle szybkie, zwłaszcza w odróżnieniu od tradycyjnych śledzi nie musimy czekać aż smaki się przegryzą. Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami to super pomysł na świąteczną potrawę. Jednak te śledzie sprawdzą też się super podczas rodzinnych spotkań i uroczystości.
Obejrzyj nasze filmy:
Na święta i spotkania mogę Wam również polecić przepisy z mojego bloga kulinarnego, pyszne śledzie po kaszubsku czy połączenie tradycyjnych solonych filetów matias z odrobiną orientalnej przyprawy. Stworzycie pyszne Śledzie w curry.
Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na te pyszne przystawki. To zawsze coś innego, aniżeli klasyczne śledzie w oleju.
Składniki i przepis znajdziecie poniżej.
Śledzie z suszonymi pomidorami składniki
- 6-8 filetów śledziowych a’la matias
- 2 średnie cebule
- 12 suszonych pomidorów
- garść włoskich orzechów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami przepis
Śledzie namaczamy (min. 3 godziny) tak aby nie były zbyt słone. Śledzie możemy moczyć zarówno w wodzie jak i mleku. Od czasu do czasu, maksymalnie 2-3 razy zmieniamy wodę. Następnie kroimy w ok. 2 cm paseczki.
Cebulę kroimy w drobne piórka i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Ja zazwyczaj jak podsmażam cebulę dodaję szczyptę soli. Cebula wtedy znacznie szybciej zmięknie. Jak cebula będzie już szklista, dodajemy koncentrat i mieszamy.
Pomidory suszone kroimy w kosteczkę.
Orzechy kroimy w mniejsze kawałki (ale nie mogą być zbyt małe – muszą być wyczuwalne). Bardzo ważne jest aby orzechy nie były zmielone. Mamy podczas jedzenie wyczuwać ich strukturę.
Wszystkie składniki mieszamy razem ze śledziami i przekładamy do słoiczka. Tak przygotowane śledzie wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki. W tym czasie wszystkie smaki powinny się wymieszać. Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami mogą stać w lodówce nawet i 7 dni. Spróbujcie.

Smacznego!