Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły smak zawdzięczają suszonym pomidorom, delikatnej i miękkiej cebulce, a włoskie orzechy delikatnie chrupią podczas jedzenia.

Przygotowanie tej przystawki jest niezwykle szybkie, zwłaszcza w odróżnieniu od tradycyjnych śledzi nie musimy czekać aż smaki się przegryzą.

Składniki i przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 6-8 filetów śledziowych a’la matias
  • 2 średnie cebule
  • 12 suszonych pomidorów
  • garść włoskich orzechów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

  1. Śledzie namaczamy (min. 3 godziny) tak aby nie były zbyt słone. Następnie kroimy w ok. 2 cm paseczki.
  2. Cebulę kroimy w drobne piórka i szklimy na odrobinie oleju na patelni. Jak cebula będzie już szklista, dodajemy koncentrat i mieszamy.
  3. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę.
  4. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki (ale nie mogą być zbyt małe – muszą być wyczuwalne)
  5. Wszystkie składniki mieszamy razem ze śledziami i przekładamy do słoiczka.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.