Śledzie w curry to pyszna i nietypowa propozycja na przystawkę lub danie główne. Kombinacja śledzi i curry może wydawać się dziwna, ale połączenie tych dwóch smaków daje bardzo interesujący efekt.

Historia curry

Curry to mieszanka różnych przypraw, która pochodzi z krajów Azji Południowej i Wschodniej, takich jak Indie, Pakistan, Tajlandia i Indonezja. W Indiach curry jest podstawowym składnikiem kuchni i dostępne jest w wielu różnych wariantach.

Curry składa się zwykle z kurkumy, kolendry, kardamonu, pieprzu, cynamonu, kminu rzymskiego, gałki muszkatołowej i goździków.

Wartości odżywcze

Śledzie to ryba bogata w białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo ważne dla zdrowia. Cebula natomiast jest źródłem witaminy C, B6, potasu i błonnika.

Śledzie w curry składniki:

  • 4 cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1/2 torebki curry
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 300g śledzi a’la matias

Śledzie w curry przepis:

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, a następnie szklimy na odrobinie oleju.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier do smaku, a następnie dodajemy curry. Odstawiamy do ostygnięcia.

Po przestygnięciu dodajemy 2 łyżki majonezu i całość mieszamy.

Śledzie namaczamy w wodzie, aby nie były zbyt słone.

Śledzie układamy na półmisku, a następnie polewamy cebulą w curry.

Śledzie w curry
Śledzie w curry

Smacznego!