
Śledzie w curry
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne śledzie w oleju, proponuję zerknąć na przepis „Śledzie w curry”. To świetna alternatywa do tradycyjnych śledzi i będzie pasowała nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, Święta Wielkanocne, ale doskonale sprawdzą się jako przystawka na każde przyjęcie :)
Przepis jest niezwykle prosty…
Na ich przygotowanie nie potrzebna wiele czasu, ale warto zrobić je parę godzin wcześniej, tak aby nabrały aromatu i smaku curry.
Śledzie w curry składniki:
- 4 cebule
- mały koncentrat pomidorowy
- 1/2 torebki curry
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- olej
- 300g śledzi a’la matias
Śledzie w curry przepis:
- Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, a następnie szklimy na odrobinie oleju.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier do smaku, a następnie dodajemy curry. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Po przestygnięciu dodajemy 2 łyżki majonezu i całość mieszamy.
- Śledzie namaczamy w wodzie, aby nie były zbyt słone.
- Śledzie układamy na półmisku, a następnie polewamy cebulą w curry.

Smacznego!
0 komentarzy