Ciasto makowe z masą czekoladową, a może należałoby powiedzieć torcik makowy z masą czekoladową to propozycja nie tylko na ciasto świąteczne, ale również na każde przyjęcie czy spotkanie.
Ciasto jest zrobione z blatów biszkoptowych (własnoręcznie upieczonych). Z upieczeniem ich poradzi sobie każdy, bez wyjątku :) A więc zaczynamy….
Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek
- 150g cukru
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki migdałów
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 200g suchego maku
Krem czekoladowy
- 300ml śmietany 30%
- 300g białej czekolady
Nasączenie
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki rumu
Ciasto makowe z masą czekoladową – przepis na biszkopt:
- Migdały jeśli są w całości, należy pokruszyć albo zmielić na drobny proszek.
- W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, migdały, proszek do pieczenia.
- Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier.
- Do białek dodajemy żółtka i po połączeniu się składników porcjami dodajemy przygotowane chwilę wcześniej składniki suche. Całość mieszamy szpatułką.
- Masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. (oryginalny przepis mówi o 3 blatach biszkoptów i tortownicy o szer. 23 cm, my zrobiliśmy w tortownicy o szer. 25 cm – wyjdą dwa blaty).
- Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 st. C, przez 45 min. Pamiętajcie, aby po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto przez jakiś czas w piekarniku.
Ciasto makowe z masą czekoladową – przepis na masę czekoladową:
- Śmietanę podgrzewamy w rondelku na ogniu (do momentu kiedy się zacznie gotować). Odstawiamy na 3 minuty do przestygnięcia.
- Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę i po roztopieniu dokładnie całość mieszamy.
- Po ostygnięciu chowamy na noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, masę na wolnych obrotach mieszamy mikserem.
Ciasto makowe z masą czekoladową – przepis:
- Upieczony biszkopt kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa blaty.
- Biszkopty nasączamy (pół szklanki wody mieszamy z 4 łyżkami rumu).
- Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy czekoladowej i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy, a następnie dekorujemy. Wstawiamy całość na ok. 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!
Wygląda pysznie, ale niestety nie mogę mąki pszennej :/