Desery

Ciasto makowe z masą czekoladową

Ciasto makowe z masą czekoladową, a może należałoby powiedzieć torcik makowy z masą czekoladową to propozycja nie tylko na ciasto świąteczne, ale również na każde przyjęcie czy spotkanie.

Ciasto jest zrobione z blatów biszkoptowych (własnoręcznie upieczonych). Z upieczeniem ich poradzi sobie każdy, bez wyjątku :) A więc zaczynamy….

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200g suchego maku

Krem czekoladowy

  • 300ml śmietany 30%
  • 300g białej czekolady

Nasączenie

  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki rumu

Ciasto makowe z masą czekoladową – przepis na biszkopt:

  1. Migdały jeśli są w całości, należy pokruszyć albo zmielić na drobny proszek.
  2. W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, migdały, proszek do pieczenia.
  3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier.
  4. Do białek dodajemy żółtka i po połączeniu się składników porcjami dodajemy przygotowane chwilę wcześniej składniki suche. Całość mieszamy szpatułką.
  5. Masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. (oryginalny przepis mówi o 3 blatach biszkoptów i tortownicy o szer. 23 cm, my zrobiliśmy w tortownicy o szer. 25 cm – wyjdą dwa blaty).
  6. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 st. C, przez 45 min. Pamiętajcie, aby po upieczeniu zostawić jeszcze ciasto przez jakiś czas w piekarniku.

Ciasto makowe z masą czekoladową – przepis na masę czekoladową:

  1. Śmietanę podgrzewamy w rondelku na ogniu (do momentu kiedy się zacznie gotować). Odstawiamy na 3 minuty do przestygnięcia.
  2. Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę i po roztopieniu dokładnie całość mieszamy.
  3. Po ostygnięciu chowamy na noc do lodówki.
  4. Po wyjęciu z lodówki, masę na wolnych obrotach mieszamy mikserem.

Ciasto makowe z masą czekoladową – przepis:

  1. Upieczony biszkopt kroimy wzdłuż, tak aby powstały dwa blaty.
  2. Biszkopty nasączamy (pół szklanki wody mieszamy z 4 łyżkami rumu).
  3. Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy czekoladowej i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy, a następnie dekorujemy. Wstawiamy całość na ok. 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.