Kotlet schabowy, mielony, z buraczkami czy marchewka z groszkiem? To pytanie, które zadajemy sobie praktycznie w każdy weekend zastanawiając się nad niedzielnym obiadem. Pora na coś nowego… tym razem będą to kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej.
Mógłbym się rozpisać o tym, jakie są one pyszne… ale chyba podam Wam od razu przepis…
Kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej – składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 6 dużych pieczarek
- 500g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- pęczek koperku
- 1/2 pęczku szczypiorku
- pieprz ziołowy
- sól
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- ostra papryka
- 4 jajka
- olej
Kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej – przepis:
- Filety z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Kapustę kiszoną odciskamy z wody i kroimy w mniejsze kawałki.
- Koperek drobno siekamy.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy 4 jajka, słodką paprykę, pieprz, pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie, ostrą paprykę.
- Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Tak przygotowane kotlety z kurczaka i kapusty kiszonej możemy podać z ziemniakami, ryżem czy surówką.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!