Zupa rybna to pyszne i pożywne danie, które jest idealne dla miłośników ryb i owoców morza. Ta zupa jest bogata w białko, witaminy i minerały, a dzięki połączeniu różnych gatunków ryb i warzyw, ma bogaty smak i aromat. W tym artykule przedstawimy przepis na zupę rybną oraz jej korzyści dla zdrowia.

Święta tuż, tuż… na Wigilijnym stole będą królowały różnorodne potrawy, jedną z nich może być pyszna zupa rybna z pomidorami. Przepis ten zaczerpnąłem z internetu, trochę go modyfikując na wzór pysznej zupy rybnej jaką mogliśmy jeść nad Bałtykiem.

Zupa rybna jest bogata w białko, które pomaga w budowie mięśni i regeneracji komórek. Ryby są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają korzystnie na zdrowie serca i układu krążenia. Warzywa, które są dodawane do zupy, dostarczają organizmowi witaminy i minerały, takie jak witamina C, A i K, potas i magnez.

Obejrzyj nasze filmy:

Zupa rybna to pyszne i zdrowe danie, które warto zaserwować na obiad lub kolację. To proste danie jest łatwe w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne w sklepach spożywczych. Ponadto, zupa ta ma wiele zdrowych właściwości, dzięki bogactwu białka w rybach, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały w warzywach. Zupa ta jest również bardzo smaczna i aromatyczna, dzięki połączeniu różnych gatunków ryb i ziół.

Ta zupa to idealna propozycja na zimowe dni, kiedy organizm potrzebuje dodatkowego ciepła i energii. Można ją podawać z kawałkami pieczywa lub grzankami, co dodaje dodatkowej chrupkości i smaku. Zupa rybna to również świetne danie dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie, a jednocześnie cieszyć się pysznym i pożywnym daniem.

Możecie do jej ugotowania użyć dowolnych ryb… ja wykorzystałem dorsza, pstrąga, łososia, śledzia i karpia :)

Zupa rybna składniki:

  • 2 dzwonki z karpia
  • 2 filety z dorsza
  • 150g łososia
  • pstrąg
  • 3 śledzie
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Zupa rybna przepis:

Warzywa obieramy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą (3 litry), dodajemy 3 liście laurowe i 6-7 ziarenek ziela angielskiego. Wywar warzywny gotujemy przez ok. 40 min. Zostawiamy sobie 1 marchewkę i pietruszkę, którą ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy na bok.

Wywar warzywny doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Do wywaru dodajemy ryby (bez łososia). Jeśli kupicie rybę razem z głową to należy rybę przed gotowaniem poddać filetowaniu.

Zupę gotujemy przez kolejne 25 minut. Następnie wywar z zupy przelewamy przez sitko (aby wyłapać wszystkie ości) do drugiego garnka. Dodajemy pomidory z puszki, startą marchewkę, pietruszkę oraz ugotowaną rybę (tylko pozbawiamy ją wcześniej ości). W tym momencie do zupy dodajemy dopiero filet z łososia (pozbawiony skóry).

Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę rybną podajemy posypaną drobno posiekanym koperkiem.

Zupa rybna
Zupa rybna

Smacznego!