
Zupa rybna
Święta tuż, tuż… na Wigilijnym stole będą królowały różnorodne potrawy, jedną z nich może być pyszna zupa rybna z pomidorami. Przepis ten zaczerpnąłem z internetu, trochę go modyfikując na wzór pysznej zupy rybnej jaką mogliśmy jeść nad Bałtykiem.
Możecie do jej ugotowania użyć dowolnych ryb… ja wykorzystałem dorsza, pstrąga, łososia, śledzia i karpia :)
Zupa rybna – składniki:
- 2 dzwonki z karpia
- 2 filety z dorsza
- 150g łososia
- pstrąg
- 3 śledzie
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 5 ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Zupa rybna – przepis:
- Warzywa obieramy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą (3 litry), dodajemy 3 liście laurowe i 6-7 ziarenek ziela angielskiego. Wywar warzywny gotujemy przez ok. 40 min. Zostawiamy sobie 1 marchewkę i pietruszkę, którą ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy na bok.
- Wywar warzywny doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Do wywaru dodajemy ryby (bez łososia). Jeśli kupicie rybę razem z głową to należy rybę przed gotowaniem poddać filetowaniu.
- Zupę gotujemy przez kolejne 25 minut. Następnie wywar z zupy przelewamy przez sitko (aby wyłapać wszystkie ości) do drugiego garnka. Dodajemy pomidory z puszki, startą marchewkę, pietruszkę oraz ugotowaną rybę (tylko pozbawiamy ją wcześniej ości). W tym momencie do zupy dodajemy dopiero filet z łososia (pozbawiony skóry).
- Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Zupę rybną podajemy posypaną drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!
jak ja bym zjadł taką zupę :)
Zupka idealna, choć najlepsza jest nad Bałtykiem :)