Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka ze szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem to błyskawiczna propozycja na lekką kolację, ale również świetnie pasować będzie do potraw z grilla. Szpinak doskonale komponuje się z truskawkami, mozzarella doda odrobinę włoskich smaków, a sos musztardowy podkręci smak całości.

Sałatka ze szpinakiem – dlaczego warto przygotować

Sałatka ze szpinakiem to bardzo prosta i szybka propozycja na zdrowy posiłek, pojawia się u mnie w domu dość często. Najczęściej przygotowuję ją latem, bowiem sałatka ze szpinakiem i truskawkami to połączenie idealne.

Sałatka ze szpinakiem świetnie pasuje na lunch, lekką kolację, ale to również świetny dodatek do potraw z grilla.

Szpinak to roślina, której bardzo często używam i wykorzystuję kiedy robię sałatkę wiosenną. 

Jak zrobić sałatkę ze szpinaku?

Moim zdaniem sałatka ze szpinakiem jest bardzo uniwersalna, możemy powiem łączyć w niej różne smaki. Możemy do sałatki dodać czerwoną cebulę, albo odrobinę słodyczy w postaci czerwonych, soczystych i słodkich truskawek. Szpinak świetnie się z nimi komponuje. Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą to propozycja dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków. 

Sałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską to z kolei propozycja dla osób lubiących włoską klasykę i włoskie dania. 

Natomiast sałatka ze szpinakiem i kurczakiem to z kolei propozycja dla mięsożerców. 

Oczywiście składniki tej sałatki możecie dowolnie modyfikować, podstawą jest szpinak i truskawki.

Jak więc sami widzicie różnych kombinacji i składników, które można wykorzystać przy tym dietetycznym daniu jest wiele. Można tworzyć wiele kombinacji i pomysłów. Przepisów na sałatki jest tak wiele jak wiele jest kucharzy.

Pyszna może być również sałatka z jajkiem z odrobiną świeżego szpinaku, który nada jest charakteru.

Składniki na sos musztardowy

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Składniki na sałatkę

  • garść miksu sałat
  • garść szpinaku
  • 1 awokado
  • 7 truskawek
  • płatki migdałów
  • pestki dyni
  • mozzarella

Ja wykorzystałem tutaj już gotowe małe kulki mozzarelli, ale jeśli macie taką w jednym kawałku, to po prostu ją porwijcie na mniejsze kawałki. Wykorzystajcie również dowolne ziarna, jakie lubicie. U mnie to płatki migdałów i pestki dynii. Świetnie będą też pasować będą włoskie orzechy.

Sos musztardowy [PRZEPIS]

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy na kilka minut, aby składniki się przegryzły. Spróbujcie sos, jeśli będzie zbyt kwaskowaty to dodajcie odrobinę więcej miodu.

Sałatka ze szpinakiem[PRZEPIS]

Miks sałat mieszamy wraz ze szpinakiem i układamy na dnie naczynia, w którym podamy sałatkę. Awokado kroimy na połowę i wyciągamy pestkę, obieramy je ze skórki. Kroimy je w plasterki, ale nie mogą być za cienkie. Plasterki jeszcze na pół.  Dodajemy je do sałaty.

Z truskawek usuwamy szypułkę i w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki, albo na połówki. Truskawki dodajemy do pozostałych składników. Mozzarellę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki.

Całość polewamy sosem musztardowym i możemy, ale niekoniecznie wszystko delikatnie wymieszać. Posypujemy sałatkę ulubionymi ziarnami i podajemy.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze