Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym to pomysł na szybką kolację po ciężkim i męczącym dniu, kiedy nie mamy już siły na gotowanie. Przygotowanie tego dania, chyba nikomu nie sprawi problemu.
Do pulpecików, w zależności od Waszego podniebienia wybierzcie odpowiedni rodzaj mięsa – z indyka, drobiowe, wołowe, albo mieszane wieprzowo – wołowe. Nie polecam używać mięsa garmażeryjnego, bo jest najsłabszej jakości.
Składniki
- 500g mięsa mielonego – dowolnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kajzerki
- 1 jajko
- 300ml passaty pomidorowej
- szczypta oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 100 ml bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- makaron spaghetti
Możecie użyć dowolnego makaronu, nie musi to być spaghetti, możecie użyć świderek, penne itp.
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym [PRZEPIS]
Na patelni na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę, delikatnie ją solimy, aby szybciej zmiękła. Jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i smażymy całość dosłownie 10-15 sekund. Następnie podsmażoną cebulę i czosnek dodajemy do mięsa mielonego.
Kajzerkę namaczamy w wodzie i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie ją odsączamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, sól, pieprz, szczyptę oregano i wyrabiamy niewielkie kuleczki zwilżonymi rękami. Uformowane kuleczki podsmażyć z każdej strony na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju. Jak pulpety będą usmażone wlewamy na patelnię bulion, przykrywamy i dusimy je około 6-7 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Tym razem już bez przykrycia.
W osolonej wodzie, gotujemy makaron al dente. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron.
Na talerze wykładamy makaron, na nim układamy pulpety i polewamy odrobiną sosu pomidorowego. Całość możemy jeszcze posypać startym żółtym serem i na przykład natką pietruszki.
Smacznego!