
Jak szybko ulepić pierogi
Pierogi to dobre danie. Łatwe do przygotowania, smaczne oraz zdrowe. Lepienie pierogów to zadanie dość łatwe.
Krok po kroku jak przygotować pierogi
Krok 1
Najpierw z wody, mąki i jajek przygotowuje się ciasto, które należy rozwałkować na stolnicy.

Krok 2
Następnie wykrawa się szklanką pierogi, składa się je na pół, nadziewa farszem i skleja się mocno ich brzegi. Brzmi łatwo, ale nie każdemu wychodzą dobre pierogi. Ważne jest dociśnięcie brzegów, aby pierogi dobrze się skleiły.
Krok 3
Farszu powinno być dużo, ale nie tyle, aby wypływał brzegami, powinien zostać w środku pierogów. Najlepiej nakładać kulki farszu, na wyczucie, nie za małe i nie za duże.
Krok 4
Po sklejeniu pierogów ich końce najlepiej jest docisnąć widelcem, aby upewnić się, że farsz z takich pierogów nie wypłynie.
Krok 5
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy je przez ok. 20 minut. Można je następnie zamrozić i przechować na później lub na bieżąco zjeść. Ugotowane pierogi można też odsmażyć na patelni, aby uzyskać smaczne jedzenie. Skwarki są dobrym dodatkiem do takich pierogów.
4 komentarze
Baba
Mam 62 lata i nigdy jeszcze nie robiłam pierogów. Wstydzę się tego, ale boję się spróbować
Grzegorz
Spróbuj, nie będzie tak strasznie :)
Ale o co chodzi ?
No dobrze .Ale jak szybko ulepić pierogi ?
Grzegorz
Korzystając z poradnika, bardzo szybko przygotujemy ulubione pierogi. Wiele osób ich nie robi w domu, bo uważa, że to jest bardzo czasochłonne.