Pierogi to dobre danie. Łatwe do przygotowania, smaczne oraz zdrowe. Lepienie pierogów to zadanie dość łatwe.
Krok po kroku jak przygotować pierogi
Krok 1
Najpierw z wody, mąki i jajek przygotowuje się ciasto, które należy rozwałkować na stolnicy.
Obejrzyj nasze filmy:
Krok 2
Następnie wykrawa się szklanką pierogi, składa się je na pół, nadziewa farszem i skleja się mocno ich brzegi. Brzmi łatwo, ale nie każdemu wychodzą dobre pierogi. Ważne jest dociśnięcie brzegów, aby pierogi dobrze się skleiły.
Krok 3
Farszu powinno być dużo, ale nie tyle, aby wypływał brzegami, powinien zostać w środku pierogów. Najlepiej nakładać kulki farszu, na wyczucie, nie za małe i nie za duże.
Krok 4
Po sklejeniu pierogów ich końce najlepiej jest docisnąć widelcem, aby upewnić się, że farsz z takich pierogów nie wypłynie.
Krok 5
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy je przez ok. 20 minut. Można je następnie zamrozić i przechować na później lub na bieżąco zjeść. Ugotowane pierogi można też odsmażyć na patelni, aby uzyskać smaczne jedzenie. Skwarki są dobrym dodatkiem do takich pierogów.
No dobrze .Ale jak szybko ulepić pierogi ?
Korzystając z poradnika, bardzo szybko przygotujemy ulubione pierogi. Wiele osób ich nie robi w domu, bo uważa, że to jest bardzo czasochłonne.
Mam 62 lata i nigdy jeszcze nie robiłam pierogów. Wstydzę się tego, ale boję się spróbować
Spróbuj, nie będzie tak strasznie :)