Pierogi to dobre danie. Łatwe do przygotowania, smaczne oraz zdrowe. Lepienie pierogów to zadanie dość łatwe.

Krok po kroku jak przygotować pierogi

Krok 1

Najpierw z wody, mąki i jajek przygotowuje się ciasto, które należy rozwałkować na stolnicy.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak szybko ulepić pierogi
Jak szybko ulepić pierogi

Krok 2

Następnie wykrawa się szklanką pierogi, składa się je na pół, nadziewa farszem i skleja się mocno ich brzegi. Brzmi łatwo, ale nie każdemu wychodzą dobre pierogi. Ważne jest dociśnięcie brzegów, aby pierogi dobrze się skleiły.

Krok 3

Farszu powinno być dużo, ale nie tyle, aby wypływał brzegami, powinien zostać w środku pierogów. Najlepiej nakładać kulki farszu, na wyczucie, nie za małe i nie za duże.

Krok 4

Po sklejeniu pierogów ich końce najlepiej jest docisnąć widelcem, aby upewnić się, że farsz z takich pierogów nie wypłynie.

Jak szybko ulepić pierogi

Krok 5

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy je przez ok. 20 minut. Można je następnie zamrozić i przechować na później lub na bieżąco zjeść. Ugotowane pierogi można też odsmażyć na patelni, aby uzyskać smaczne jedzenie. Skwarki są dobrym dodatkiem do takich pierogów.