Jak szybko ulepić pierogi
Poradniki

Jak szybko ulepić pierogi

Facebook

Pierogi to dobre danie. Łatwe do przygotowania, smaczne oraz zdrowe. Lepienie pierogów to zadanie dość łatwe.

Krok po kroku jak przygotować pierogi

Krok 1

Najpierw z wody, mąki i jajek przygotowuje się ciasto, które należy rozwałkować na stolnicy.

Jak szybko ulepić pierogi
Jak szybko ulepić pierogi

Krok 2

Następnie wykrawa się szklanką pierogi, składa się je na pół, nadziewa farszem i skleja się mocno ich brzegi. Brzmi łatwo, ale nie każdemu wychodzą dobre pierogi. Ważne jest dociśnięcie brzegów, aby pierogi dobrze się skleiły.

Krok 3

Farszu powinno być dużo, ale nie tyle, aby wypływał brzegami, powinien zostać w środku pierogów. Najlepiej nakładać kulki farszu, na wyczucie, nie za małe i nie za duże.

Krok 4

Po sklejeniu pierogów ich końce najlepiej jest docisnąć widelcem, aby upewnić się, że farsz z takich pierogów nie wypłynie.

Jak szybko ulepić pierogi

Krok 5

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy je przez ok. 20 minut. Można je następnie zamrozić i przechować na później lub na bieżąco zjeść. Ugotowane pierogi można też odsmażyć na patelni, aby uzyskać smaczne jedzenie. Skwarki są dobrym dodatkiem do takich pierogów.

Facebook

4 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.