Pokażę Wam prosty trick, w jaki sposób można zastąpić zwykłe gotowane ziemniaki czymś nowym. Pieczone ziemniaki to super pomysł i fajna odmiana jako dodatek do obiadu. Są dwa sposoby ich przygotowania – jeden zaleca przed pieczeniem je gotować ok. 5-8 minut, aby szybciej się upiekły, drugi natomiast mówi o pieczeniu surowych ziemniaków.

Jednak zanim zaczniemy je piec, to trzeba je odpowiednio doprawić i pozostawić na minimum 45 minut, aby przeszły smakiem przypraw. Do przygotowania tego dodatku możecie wykorzystać dowolne przyprawy, takie jak lubicie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy

Jak widzicie do przyprawienia ziemniaków wykorzystuje zarówno gotową przyprawę do ziemniaków, ale wzbogacam ich smak swoją mieszanką. Wybrałem taką mieszankę, w której nie ma ma ani glutaminianu, ani innych konserwantów.

Obejrzyj nasze filmy:

Prosty trick na ziemniaki
Marynowanie ziemniaków w przyprawach

Pieczone ziemniaki – przepis

Ziemniaki obieram ze skóry, a następnie kroję w ćwiartki. Staram się, aby wszystkie były podobnej wielkości. Wtedy będę miał pewność, że równomiernie się nam upieką.  Ziemniaki wkładam do miski, a następnie dodaję oliwę i wszystkie przyprawy. Ziemniaki dokładnie mieszam, aby wszędzie pokryła je nasza marynata.

Po około 45 minut układam je na papierze do pieczenia, którym wyłożyliśmy blachę. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ziemniaki przez około 35-40 minut. Wszystko zależy od tego, jak bardzo chcecie mieć je chrupiące.

Tak przygotowane ziemniaki powinny być w środku miękkie, a z zewnątrz bardzo chrupiące. Pieczone ziemniaki idealne pasują do pieczonego kurczaka, albo karkówki.

Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki
Szybki dodatek do obiadu – pieczone ziemniaczki

Smacznego!