Spaghetti BBQ to świetna alternatywa dla klasycznej wersji makaronu z sosem bolońskim. Pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu danie z mięsem mielonym i sosem BBQ. Można powiedzieć, że będzie to połączenie prawdziwej włoskiej kuchni z amerykańską klasyką – czyli sosem BBQ. Oczywiście tutaj macie dwie możliwości. Możecie wykorzystać w tym przepisie gotowy sos BBQ, albo domowy, który zrobicie sami. Ale o tym już w dalszej części wpisu.
Wybrałem do tego dania mięso mielone wieprzowo- wołowe, ale jeśli wolicie trochę delikatniejsze smaki to wybierzcie drobiowe albo z indyka.
Składniki (na 4 porcje)
- 400g mięsa mielonego (np. wieprzowo- wołowego)
- 1 cebula
- 300g passaty pomidorowej
- 150g krojonych pomidorów z puszki
- 150g sosu BBQ – kupionego lub domowego – sprawdź przepis
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta oregano
- makaron do spaghetti
Spaghetti BBQ – przepis
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, a następnie wkładamy makaron. Makaron powinien być al dente. Więc najlepiej jest go gotować 1 minutę krócej niż przepis na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelni na odrobinie oleju, szklimy drobno posiekaną cebulę, jak cebula będzie szklista dodajemy czosnek – posiekany i roztarty, albo przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy dosłownie 10-15 sekund i dodajemy mięso. Smażmy je około 10 minut i przekładamy na osobny talerz. Na patelnię (tą samą) wlewamy passatę, dodajemy pomidory, dodajemy sos BBQ, sos sojowy, dwa rodzaje papryki i oregano. Całość dusimy przez około 7 minut. Sos powinien odrobinę zgęstnieć.
Do sosu dodajemy podsmażone mięso wraz cebulą i czosnkiem. Całość dusimy do około 10 minut. Wszystko próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. Najlepiej dodawać go prosto z gotującej się wody. Skrobia jeszcze bardziej zagęści nam sos. Makaron mieszamy z sosem.
Spaghetti BBQ wykładamy na talerze.
Smacznego!