Piękne i bujne kwiaty są zaletą wielu czynników, przede wszystkim odpowiedniego nawozu bogatego w odpowiednie minerały. W okresie spoczynku rośliny potrzebują wzmocnienia i czegoś, co uśpi okres wegetacyjny.

Należy unikać nawożenia azotem, mającym na celu szybki wzrost, a obowiązkowo należy podlewać rośliny potasem i fosforem, tylko skąd go brać, żeby zaoszczędzić, gdyż jak wiadomo, nawozy do roślin do tanich nie należą?

Gdzie znajduje się naturalny nawóz dla roślin?

Woda z ugotowanych ziemniaków

Mało kto się by spodziewał, że gotując ziemniaki na obiad, przygotowuje pożywkę dla roślin. Najważniejsze jednak jest to, że woda nie może być słona, tak więc nie wolno dosypywać soli do gotujących się ziemniaków.

Obejrzyj nasze filmy:

Zamiast wylewać wodę, do zlewu, warto przelać ją do konewki i używać do podlewania kwiatów, gdy już ostygnie.

W jakich produktach w kuchni znajdziemy naturalny nawóz
Naturalny nawóz – woda z gotowanych ziemniaków

Skórka z banana

Innym źródłem potasu, o którym mało kto myśli, jest nic innego jak banan, a właściwie to skórka z banana. Można ją dodawać na kilka sposobów, jednym jest ususzenie skórki i zakopanie w doniczce, tak aby korzenie mogły czerpać minerały, które zostaną po jej rozłożeniu, inny sposób to zalanie skórek wodą i odczekanie kilku dni, aż woda przestanie być przeźroczysta, wtedy będzie to oznaczać, że jest bogata w minerały.

Wybierając sposób pierwszy, warto uważać, aby nie chować do kwiatów miękkich skórek, gdyż to mogą przegnić, a to przyciąga bardzo dużą ilość muszek, które stają się utrapieniem w pomieszczeniu.

W jakich produktach znajdziemy naturalny nawóz
Naturalny nawóz – skórka z banana