Tagliatelle ze szpinakiem i fetą
Makarony

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą to bardzo prosty, bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Posiłek ten przygotujecie dosłownie w 15 minut. Oczywiście nie wszyscy przepadają za szpinakiem, więc nie wszyscy skorzystają z przepisu. Jednak kluczem tego makaronu jest odpowiednie przyprawienie szpinaku, aby nadać mu wyrazistości, bo sam szpinak jest nijaki.

Podajcie obiad z makaronem, który lubicie, ja tym razem wykorzystam makaron typu tagliatelle. Nie będę ukrywał, że jest to jeden z moich ulubionych typów makaronu.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g sera feta
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka

W tym daniu znacznie lepiej pasuje mi mrożony, rozdrobniony szpinak. Wybierajcie taki, który był mrożony zaraz po zebraniu. Duże liście szpinaku nie będą przeszkadzały nam zatem w jedzeniu. Pamiętajcie również o tym, że do szpinaku zazwyczaj powinniśmy dodawać odrobinę mleka. Bowiem zawarty w szpinaku szczawian wapnia, może doprowadzić do odwapnienia organizmu.

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą – przepis

W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę soli i wkładamy makaron tagliatelle. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente, więc należy go gotować 1 minutę krócej.

Do rondelka wkładamy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu czekamy aż stopnieje. Następnie gotujemy dusimy go jeszcze 2-3 minut, aby odparować nadmiar wody. Dodajemy masło, drobno posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek, dość sporo soli, pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy, dodajemy mleko i dusimy przez około 3-4 minuty.

Fetę drobno kroimy w kostkę, albo możemy przy pomocy ręki odrywać małe kawałeczki. Dodajemy do szpinaku, mieszamy, czekamy 1 minutę. Do rondelka ze szpinakiem dodajemy makaron, najlepiej prosto z wody, specjalną łyżką na makaronu. Makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze.

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą
Tagliatelle ze szpinakiem i fetą

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tagliatelle ze szpinakiem

Włoski makaron pod zieloną pierzynką – jego tajemnica. Niezależnie czy chodzi o romantyczną kolację, szybki obiad czy brunch na mieście, tagliatelle ze szpinakiem sprawdzi się w każdej odsłonie. Dopełniając to danie, innymi dodatkami możemy stworzyć wiele pysznych wariacji. Tagiatelle ze szpinakiem i fetą smakowałoby jeszcze lepiej, gdyby makaron wyszedłby spod ręki ambitnego kucharza zamiast z opakowania z półki sklepowej. Tak naprawdę to tylko mąka jajko i woda.

Jednak potrzeba trochę chęci i szczyptę wolnego czasu, by się za to zabrać, nie oszukujmy się, rzadko kto, posiada i czas i chęci.

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą

W standardowej wersji jako makaron ze szpinakiem czy makaron ze szpinakiem i serem znajdzie swoje miejsce na codziennym stole. W towarzystwie wytrawnego Sauvignon Blanc włoski makaron z fetą świetnie sprawdzi się podczas tych bardziej oficjalnych spotkań. Mamy duże pole do popisu, możemy nasze danie wzbogacić pomidorkami cherry, tymi suszonymi w olejowej zalewie.

Wedle uznania możemy zdecydować się na standardową wersję z kurczakiem, bądź taką mniej oczywistą z łososiem. Jako połączenie smaków do tagliatelle ze szpinakiem i fetą dobrą bazą będzie śmietana lub serek mascarpone. Spróbujmy podrasować nasz makaron tagliatelle ze szpinakiem gałką muszkatołową, bądź orzeszkami. Opcji jest naprawdę dużo, każdy znajdzie swojego faworyta.

Tak naprawdę, tajemnicą tagliatelle ze szpinakiem i fetą są świeże warzywa, więc nie decydujmy się na ten mrożony szpinak i zainwestujmy dodatkowo te kilka złotych w dobrą jakościową oliwę z oliwek, która będzie przysłowiową wisienką na torcie naszego dania.