Tagliatelle ze szpinakiem i fetą to bardzo prosty, bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Posiłek ten przygotujecie dosłownie w 15 minut. Oczywiście nie wszyscy przepadają za szpinakiem, więc nie wszyscy skorzystają z przepisu. Jednak kluczem tego makaronu jest odpowiednie przyprawienie szpinaku, aby nadać mu wyrazistości, bo sam szpinak jest nijaki.
Podajcie obiad z makaronem, który lubicie, ja tym razem wykorzystam makaron typu tagliatelle. Nie będę ukrywał, że jest to jeden z moich ulubionych typów makaronu.
Składniki
- makaron tagliatelle
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 50g sera feta
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
W tym daniu znacznie lepiej pasuje mi mrożony, rozdrobniony szpinak. Wybierajcie taki, który był mrożony zaraz po zebraniu. Duże liście szpinaku nie będą przeszkadzały nam zatem w jedzeniu. Pamiętajcie również o tym, że do szpinaku zazwyczaj powinniśmy dodawać odrobinę mleka. Bowiem zawarty w szpinaku szczawian wapnia, może doprowadzić do odwapnienia organizmu.
Obejrzyj nasze filmy:
Tagliatelle ze szpinakiem i fetą – przepis
W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę soli i wkładamy makaron tagliatelle. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente, więc należy go gotować 1 minutę krócej.
Do rondelka wkładamy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu czekamy aż stopnieje. Następnie gotujemy dusimy go jeszcze 2-3 minut, aby odparować nadmiar wody. Dodajemy masło, drobno posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek, dość sporo soli, pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy, dodajemy mleko i dusimy przez około 3-4 minuty.
Fetę drobno kroimy w kostkę, albo możemy przy pomocy ręki odrywać małe kawałeczki. Dodajemy do szpinaku, mieszamy, czekamy 1 minutę. Do rondelka ze szpinakiem dodajemy makaron, najlepiej prosto z wody, specjalną łyżką na makaronu. Makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze.
Smacznego!