Tagliatelle ze szpinakiem i fetą
Makarony

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą to bardzo prosty, bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Posiłek ten przygotujecie dosłownie w 15 minut. Oczywiście nie wszyscy przepadają za szpinakiem, więc nie wszyscy skorzystają z przepisu. Jednak kluczem tego makaronu jest odpowiednie przyprawienie szpinaku, aby nadać mu wyrazistości, bo sam szpinak jest nijaki.

Podajcie obiad z makaronem, który lubicie, ja tym razem wykorzystam makaron typu tagliatelle. Nie będę ukrywał, że jest to jeden z moich ulubionych typów makaronu.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g sera feta
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka

W tym daniu znacznie lepiej pasuje mi mrożony, rozdrobniony szpinak. Wybierajcie taki, który był mrożony zaraz po zebraniu. Duże liście szpinaku nie będą przeszkadzały nam zatem w jedzeniu. Pamiętajcie również o tym, że do szpinaku zazwyczaj powinniśmy dodawać odrobinę mleka. Bowiem zawarty w szpinaku szczawian wapnia, może doprowadzić do odwapnienia organizmu.

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą – przepis

W garnku gotujemy wodę. Jak zacznie się gotować zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę soli i wkładamy makaron tagliatelle. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente, więc należy go gotować 1 minutę krócej.

Do rondelka wkładamy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu czekamy aż stopnieje. Następnie gotujemy dusimy go jeszcze 2-3 minut, aby odparować nadmiar wody. Dodajemy masło, drobno posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek, dość sporo soli, pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Całość mieszamy, dodajemy mleko i dusimy przez około 3-4 minuty.

Fetę drobno kroimy w kostkę, albo możemy przy pomocy ręki odrywać małe kawałeczki. Dodajemy do szpinaku, mieszamy, czekamy 1 minutę. Do rondelka ze szpinakiem dodajemy makaron, najlepiej prosto z wody, specjalną łyżką na makaronu. Makaron mieszamy z sosem i przekładamy na talerze.

Tagliatelle ze szpinakiem i fetą
Tagliatelle ze szpinakiem i fetą

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze