Owsianka na mleku to mój przepis na pyszne śniadanie, które przygotowuję w kilka minut. Owsiankę tą możecie przygotować zarówno na mleku, jak i na wodzie. Ja osobiście preferuję wersję na mleko, jednak w tym wypadku musicie ją mieszać podczas gotowania, aby Wam się nie przypaliła.
Owsianka pojawia się u mnie na śniadanie – dwa, trzy razy w tygodniu, jest bardzo zdrowa, a do tego daje energii na cały dzień. Jako dodatek do niej możecie wykorzystać bakalie, owoce, rodzynki. Ja dziś podam swoją z plasterkami pomarańczy.
Dlaczego warto przygotować owsiankę na mleku?
Owsianka na mleku jest niezwykle pysznym i pożywnym daniem. Z prostych składników można wykonać wyśmienity posiłek nadający się na śniadanie lub kolacje.
Obejrzyj nasze filmy:
Płatki owsiane na mleku smakują najlepiej na gorąco z dodatkiem świeżych owoców takich jak borówki, truskawki i maliny. Słodyczy owsiance może nadać słodki miód lub syrop malinowy.
Płatki owsiane z dodatkiem wody lub mleka są uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Świetnie komponują się z posiekanymi orzechami laskowymi lub pistacjami.
Można ją przyrządzić także na zimno z jogurtem i owocami. Zrobienie owsianki zajmuje kilka minut, a uczucie nasycenia pozostaje na długo.
Owsianka z owocami jest częstym elementem diet odchudzających, ponieważ płatki doskonale działają na perystaltykę jelit i oczyszczają organizm z toksyn. Płatki zawierają mnóstwo żelaza, cynku i magnezu oraz wapnia. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienia.
Owsianka na mleku to najlepszy przepis na pyszne i zdrowe śniadanie dla każdego!
Warto pamiętać, aby wykorzystywać płatki owsiane górskie, a nie płatki owsiana błyskawiczne. Te pierwsze nie są tak mocno przetworzone i mają więcej składników odżywczych.
Owsianka na mleku składniki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- dodatki: bakalie, rodzynki, owoce itd
U mnie szklanka ma 200 ml, ale to nie ma znaczenia, bo w tym przepisie ważne jest aby zachować proporcje 2:1. Czyli 2 miarki mleko i 1 miarka płatków owsianych. Takie same proporcje są w przypadku wykorzystania wody.
Owsianka na mleku przepis
Do rondelka wrzucamy płatki owsiane, zalewamy je wodą i stawiamy na niewielki ogień. Płatki gotujemy przez około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Płatki powinny być dość miękkie i stworzyć dość lepką konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy do płatków łyżkę miodu, aby nadać im odrobinę słodycz.
Ugotowane płatki owsiane przekładamy do miseczki i dekorujemy plasterkami pomarańczy, możecie również dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli chcecie używać rodzynek, to dodajcie na początku gotowania wraz z płatkami. Dzięki temu będą miękkie.
