Owsianka na mleku
Śniadania

Owsianka na mleku

Facebook

Owsianka na mleku to mój przepis na pyszne śniadanie, które przygotowuję w kilka minut. Owsiankę tą możecie przygotować zarówno na mleku, jak i na wodzie. Ja osobiście preferuję wersję na mleko, jednak w tym wypadku musicie ją mieszać podczas gotowania, aby Wam się nie przypaliła.

Owsianka pojawia się u mnie na śniadanie – dwa, trzy razy w tygodniu, jest bardzo zdrowa, a do tego daje energii na cały dzień. Jako dodatek do niej możecie wykorzystać bakalie, owoce, rodzynki. Ja dziś podam swoją z plasterkami pomarańczy.

Warto pamiętać, aby wykorzystywać płatki owsiane górskie, a nie płatki owsiana błyskawiczne. Te pierwsze nie są tak mocno przetworzone i mają więcej składników odżywczych.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • dodatki: bakalie, rodzynki, owoce itd

U mnie szklanka ma 200 ml, ale to nie ma znaczenia, bo w tym przepisie ważne jest aby zachować proporcje 2:1. Czyli 2 miarki mleko i 1 miarka płatków owsianych. Takie same proporcje są w przypadku wykorzystania wody.

Owsianka na mleku – przepis

Do rondelka wrzucamy płatki owsiane, zalewamy je wodą i stawiamy na niewielki ogień. Płatki gotujemy przez około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Płatki powinny być dość miękkie i stworzyć dość lepką konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy do płatków łyżkę miodu, aby nadać im odrobinę słodycz.

Ugotowane płatki owsiane przekładamy do miseczki i dekorujemy plasterkami pomarańczy, możecie również dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli chcecie używać rodzynek, to dodajcie na początku gotowania wraz z płatkami. Dzięki temu będą miękkie.

Owsianka na mleku
Owsianka na mleku
Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.