Fasolka szparagowa z bułką tartą jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Jest wiele wersji tego dania. Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą, by smakowała każdemu miłośnikowi tego dania?

Koniecznie trzeba zbalansować smaki!

Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą?

W każdym przepisie ważną rolę odgrywa sól oraz oczywiście fasolka. Najlepsza jest wiosną, dlatego to wtedy najczęściej można ją zjeść. W Polsce bardzo popularna jest fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem, która robi się na zasmażce, świetnie smakuje cała obtoczona w bułce.

Obejrzyj nasze filmy:

Jest to klasyczna wersja uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do obiadu, choć na zimno jako samodzielne danie smakuje także wyśmienicie.

Jak urozmaicić fasolkę szparagową z bułką tartą?

Fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem jest ciekawą propozycją, jest to bezmięsne danie, a jajko jak zwykle jest idealnym dodatkiem. Nie jest to typowa jajecznica.

Fasolkę delikatnie macza się w jajku i bułce. Takie danie jest o wiele bardziej sycące niż klasyczna wersja, a jajko dodaje ciekawego smaku.

Fasolkę z bułką tartą można przygotować także na oliwie lub oleju, jednak na maśle smakuje najlepiej. Zanim przejdziemy do smażenia fasolki należy ją wcześniej ugotować do miękkości, koniecznie w osolonej wodzie. 

Fasolka szparagowa z bułką tartą nie jest dietetycznym daniem, szczególnie smażona na maśle, jednak jej smak jest tak doskonały, że czasami warto zjeść porcję tego wspaniałego dania. Bułkę tartą można zastąpić płatkami zbożowymi, z nich wychodzi tak samo pyszna chrupiąca panierka do fasolki szparagowej.

Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą
Jak ugotować fasolkę szparagową z bułką tartą

Szybkie przepisy na letnie dania

Na letni czas mamy na naszym blogu kulinarnym wiele ciekawych propozycji na szybkie i smaczne dania. Wśród sezonowych dań jest jedna z moich ulubionych sałatek z kaszy kuskus. Ciekawą propozycją jest również sałatka z chrupiących, młodych warzyw oraz pysznych aromatycznych ziół.