Placuszki marchewkowe to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego i smacznego jedzenia. Marchewka, która jest głównym składnikiem tego dania, jest bogata w witaminy i minerały, a jednocześnie ma niską zawartość kalorii. Placuszki marchewkowe można przygotować w różnych wariantach – z dodatkiem cynamonu, miodu lub orzechów – co sprawia, że są one bardzo uniwersalne i można je podawać na różne sposoby.

Placuszki marchewkowe warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Są one nie tylko pyszne, ale również zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Można je podawać na różne sposoby – jako danie główne lub przekąskę – co sprawia, że są one bardzo uniwersalne. Placuszki marchewkowe to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i zdrowe jedzenie oraz dla tych, którzy chcą w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie.

Marchewkowe placuszki można podawać na różne sposoby – jako danie główne lub przekąskę – co sprawia, że są one bardzo uniwersalne. Można je również przygotować w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszeniczną mąką z ryżu lub gryki.

Obejrzyj nasze filmy:

Placuszki z marchewki to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie smaczne i zdrowe jedzenie oraz dla tych, którzy chcą w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie.

Placuszki marchewkowe składniki

  • 350 g marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 20g sera żółtego
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta kurkumy
  • olej do smażenia

Waga marchewki, to waga podana przed obraniem i starciem marchewki na tarce. Swoje danie możemy urozmaicić dodatkiem ulubionych przypraw, zobaczcie jakie przyprawy są popularne.

Placuszki marchewkowe
Placuszki marchewkowe
Placuszki marchewkowe
Placuszki marchewkowe

Placuszki marchewkowe przepis

Zaczynamy od przygotowania marchewki. Obieramy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Jedną z marchewek starłem na małych oczkach, aby masa na placki marchewkowe była bardziej zbita i gęsta.

Następnie do startej marchewki dodajemy jajka, mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą, starty ser żółty oraz przyprawy. Placuszki z marchewki możecie również przygotować w wersji na słodko na przykład z cynamonem, syropem klonowym, wtedy do środka nie dodajemy już czosnku.

Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki kładziemy nie za grube placuszki. Smażymy je po obu stronach na złoto- rumiany kolor. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy.

Tak przygotowane placuszki z marchewki możemy podać z dodatkiem ketchupu, kwaśnej śmietany, albo jeśli lubicie czosnek z sosem czosnkowym. Placuszki marchewkowe to świetne urozmaicenie śniadania, kolacji albo podwieczorku. W smaku nie jest wyczuwalna marchewka, więc mogą być świetną propozycją dla dzieciaków, które nie przepadają za warzywami.

Placuszki marchewkowe

Smacznego!