Jak gotować kalafior by był smaczny i chrupiący? To bardzo proste! Przygotowanie kalafiora zajmuje około pół godziny i to super warzywo staje się wspaniałą przekąską, pysznym daniem lub surówką do obiadu.
Ugotowany kalafior polany rozpuszczonym masłem i posypany bułką tartą jest przysmakiem od wielu pokoleń. Można go podawać na wiele sposobów i w każdym smakuje wyśmienicie.
Jak ugotować kalafior mrożony, a jak świeży?
Właściwie każdy kalafior należy wrzucić do osolonej wrzącej wody, lecz trzeba zacząć od początku. Świeży kalafior koniecznie trzeba najpierw umyć pod bieżącą wodą, następnie odkroić zielone liście i odkroić małe różyczki, by szybciej się ugotował.
Obejrzyj nasze filmy:
Można go wrzucić także w całości, jednak wydłuży to znacznie gotowanie. Co jakiś czas należy sprawdzać widelcem, czy kalafior jest już miękki, niestety zbyt długie gotowanie może sprawić, że będzie się rozpadał, a wtedy będzie się nadawał tylko na puree, które jest równie pyszne.
Ugotowany kalafior, który jest już miękki i jednocześnie chrupiący należy odcedzić i przełożyć na półmisek. Właściwie kalafior jest gotowy, jednak na koniec trzeba dodać sól i pieprz. Nie trzeba zastanawiać się jak ugotować kalafior z bułką tartą, przepis jest niezwykle prosty.
Bułkę tartą trzeba podsmażyć na odpowiedniej ilości masła na patelni. Bułka nie powinna pływać w maśle ani być zbyt sucha. Należy dopasować ilość masła do ilości bułki tartej.
Danie nie jest zbyt dietetyczne, jednak smakuje obłędnie. W takiej formie nawet dzieci chętnie zjadają kalafior. Myślę, że już wszyscy wiedzą jak ugotować kalafior czy to świeży czy mrożony.
Kilka pomysłów na dania z kalafiora
Na blogu kulinarnym znajdziesz także sprawdzony przepis na smażony kalafior. Swoją konsystencją i wyglądem przypomina tradycyjny schabowy, ale smakuje zupełnie inaczej, myślę że koniecznie powinniście spróbować tego dania.