Smażony kalafior można przygotować na różne sposoby. Kalafior to nie tylko, taki gotowany w wodzie, podany z masłem i bułką tartą. Z tego przepisu dowiecie się jak przygotować chrupiącego z zewnątrz i miękkiego w środku kalafiora. Tak przygotowany kalafior może być świetnym dodatkiem do obiadu, ale również stanowić samodzielne danie.
Wybierzcie w miarę małego kalafiora, będzie Wam znacznie łatwiej go pokroić, tak aby plastry zachowały się w całości i się nie rozpadły.
Dlaczego smażony kalafior jest tak popularny?
Smażony kalafior w najlepszych restauracjach jest nazywany wegetariańskim stekiem. Gdy jest podsmażany w różyczkach ciężko go zrumienić równomiernie. Jednak zmieniając sposób jego krojenia można stworzyć na talerzu pyszne arcydzieło.
Obejrzyj nasze filmy:
Kalafior smażony jest niezwykle pyszny, jednak by wydobyć głębię smaku trzeba pokroić go w plastry, by łatwiej mieścił się na patelni. Dużo przypraw sprawi, że będzie aromatyczny, a do tego chrupiący.
Doskonale smakuje z dodatkiem przypraw usmażony na patelni, lecz coraz bardziej popularny staje się kalafior w panierce, którą można zrobić w kilka chwil.
Kalafior obroni się smakiem w dodatku jest to alternatywa do klasycznego gotowanego warzywa, które po dłuższym czasie może się trochę znudzić. Kalafior należy smażyć pod przykryciem by jednocześnie smażył się i dusił. Będzie chrupiący, ale nie surowy.
Dania na lato – jakie wybrać
Lato to czas kiedy bardzo często szukamy wytchnienia i odrobiny ochłody. Idealnie na taki czas będzie pasowała sałatka owocowa oraz pyszna sałatka ze szparagami.
Orzeźwienia dodadzą nam też szybkie w przygotowaniu, super nawadniające lemoniady. Jedną z moich ulubionych jest lemoniada arbuzowa.
Smażony kalafior składniki
- niewielki kalafior
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- odrobina słodkiej i ostrej papryki
- odrobina pieprzu ziołowego
- dodatkowo: ulubione przyprawy – na przykład oregano, majeranek
- olej do smażenia
Smażony kalafior przepis
Najlepiej jest wykorzystać do tego dania niewielkiej wielkości kalafiora, łatwiej będzie go pokroić. Następnie plastry kalafiora gotujemy przez ok. 6 minut. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy z wody, musimy uważać, aby się nie rozpadły i osuszamy na ręczniku papierowym.
Mąkę, mleko, wodę, jajka i ulubione przyprawy mieszamy w misce. Ciasto powinno wyjść dość płynne. Osuszonego kalafiora maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Tak przygotowanego kalafiora możemy podać z ulubionym sosem, na przykład z sosem czosnkowym. Możecie go również zjeść bez dodatków, będzie pyszny.
Koniecznie spróbujcie.
Smacznego!