Błyskawiczny i bardzo prosty obiad w stylu wege dla wszystkich, który chcą spróbować nowych smaków – makaron ze szpinakiem i tofu. Taki makaron to błyskawiczna propozycja obiadowa, na jej przygotowanie potrzebujecie 15-20 minut.

Doskonałym wegetariańskim daniem jest makaron z tofu i szpinakiem. Tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa, posiada bardzo dużo białka i jest dobrym uzupełnieniem diety bezmięsnej.

Makaron z tofu jest świetnym obiadowym rozwiązaniem. Szpinak używany do przyrządzenia tego dania może być świeży lub mrożony. Tofu przygotowuje się niezwykle szybko i łatwo, w smaku jest dość neutralne, dlatego ważne są przyprawy.

Obejrzyj nasze filmy:

Jakie dodatki pasują do tofu?

Świetnie pasuje do tofu czosnek i cebula, a podsmaża się je tak samo jak mięso. Makaron ze szpinakiem i tofu można wykonać już w 20 minut, więc jest to szybkie danie, dla tych którzy nie lubią stać godzinami przy kuchni.

Takie wegetariańskie dania są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad, choć goście także będą pod wrażeniem tego smaku. Nadaje się o każdej porze roku i jest niezwykle pożywne.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi szpinak, nie każdy lubi tofu, a może są i tacy, którzy jeszcze nie próbowali tych smaków. Więc jeśli nie spróbujecie, nie będziecie wiedzieli jak to smakuje.

Do przygotowania tego dania użyjcie dowolny makaron jaki lubicie. Może być penne, mogą być świderki, to może być tagliatelle, albo spaghetti.

Makaron ze szpinakiem i tofu składniki

  • 300g szpinaku
  • 200g tofu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mleka
  • dowolny, ulubiony makaron

Możecie zastąpić masło, odrobiną oleju, na którym zeszklicie cebulę. Osobiście uważam, że najlepiej tutaj pasuje masło. No i gałka muszkatołowa to nieodłączny dodatek do szpinaku.

Makaron ze szpinakiem i tofu przepis

W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Podczas kiedy woda i makaron nam się będzie gotować, na patelni na odrobinie masła szklimy cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula będzie szklista dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dusimy ok. 3 minut i dodajemy rozdrobniony przy pomocy widelca tofu. Dodajemy mleko i wszystko razem smażymy jeszcze około 3 minut.

Na patelnię dodajemy makaron prosto z wody i całość mieszamy. Makaron ze szpinakiem i tofu przekładamy na talerze.

Makaron ze szpinakiem i tofu
Makaron ze szpinakiem i tofu

Smacznego!