Makaron ze szpinakiem i tofu
Makarony

Makaron ze szpinakiem i tofu

Facebook

Błyskawiczny i bardzo prosty obiad w stylu wege dla wszystkich, który chcą spróbować nowych smaków – makaron ze szpinakiem i tofu. Taki makaron to błyskawiczna propozycja obiadowa, na jej przygotowanie potrzebujecie 15-20 minut. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi szpinak, nie każdy lubi tofu, a może są i tacy, którzy jeszcze nie próbowali tych smaków. Więc jeśli nie spróbujecie, nie będziecie wiedzieli jak to smakuje.

Do przygotowania tego dania użyjcie dowolny makaron jaki lubicie. Może być penne, mogą być świderki, to może być tagliatelle, albo spaghetti.

Składniki

  • 300g szpinaku
  • 200g tofu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mleka
  • dowolny, ulubiony makaron

Możecie zastąpić masło, odrobiną oleju, na którym zeszklicie cebulę. Osobiście uważam, że najlepiej tutaj pasuje masło. No i gałka muszkatołowa to nieodłączny dodatek do szpinaku.

Makaron ze szpinakiem i tofu – przepis

W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Podczas kiedy woda i makaron nam się będzie gotować, na patelni na odrobinie masła szklimy cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula będzie szklista dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dusimy ok. 3 minut i dodajemy rozdrobniony przy pomocy widelca tofu. Dodajemy mleko i wszystko razem smażymy jeszcze około 3 minut.

Na patelnię dodajemy makaron prosto z wody i całość mieszamy. Makaron ze szpinakiem i tofu przekładamy na talerze.

Makaron ze szpinakiem i tofu
Makaron ze szpinakiem i tofu

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.