Jak przygotować domowe pastrami
Mięsa

Jak przygotować domowe pastrami

Pastrami to nazwa przygotowanego w odpowiedni sposób kawałka wołowiny. Jednak możecie również w ten sposób przygotować zarówno wieprzowinę, drób, czy nawet łososia. Oryginalny przepis mówi jednak o wołowinie.

Dawniej pastrami to po prostu sposób konserwowania mięsa przy pomocy soli. Jednak wykorzystywano gęsinę ze względu na to, iż była znacznie tańsza.

Najlepszym mięsem do pastrami będzie mostek wieprzowy. Ale możecie wykorzystać dowolne mięso wołowe.

Niestety proces przygotowania tego dania jest dość czasochłonny – powinniśmy peklować je w soli ok. 7 dni. Jeśli skrócicie ten proces, nic się nie stanie, jednak mięso w środku nie będzie już tak „pięknie” czerwone. Tak więc zaczynamy…

Składniki

  • ok. 2kg mostka wołowego
  • sól do peklowana
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • cebula
  • kora cynamonu
  • anyż
  • goździki
  • musztarda
  • majeranek
  • oregano
  • gorczyca
  • suszona cebula

Marynowanie mięsa w solance

  1. Mięso wkładamy do letniej, przegotowanej wody. Powinno być całe zakryte przez wodę.
  2. Dodajemy sól do peklowania (wg. przepisu na opakowaniu).
  3. Następnie dodajemy cebulę (w całości), 3-4 ząbki czosnku, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków, 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu.
  4. Tak zamarynowane mięso przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 5-7 dni.
  5. Po tym czasie wyjmujemy je z solnej zalewy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Marynowanie mięsa przyprawami

  1. W moździerzu ucieramy majeranek, oregano, pieprz, 2 ząbki czosnku, gorczycę, suszoną cebulę.
  2. Mięso smarujemy z wierzchu musztardą a następnie posypujemy mieszanką ziół.

Wędzenie (pieczenie) pastrami

  1. Klasyczne pastrami powinno być wędzone w niskiej temperaturze od kilku do kilkunastu godzin. Jeśli macie wędzarnię to polecam. Jeśli nie, to pieczemy mięso w zamkniętym naczyniu przez ok. 3 godziny w temperaturze ok. 100 st. C.

Gotowanie pastrami na parze

  1. Upieczone mięso gotujemy przed podaniem na parze ok. 3 godzin. Będzie wtedy bardzo kruche. Ale możecie spokojnie skrócić ten proces.
  2. Po parowaniu mięsa odstawiamy je na ok. 25 minut i dopiero wtedy przystępujemy do krojenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.