Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach.
Być może część z Was uważa, że cena wołowiny jest dość wysoka… ale poszukajcie np. łopatki wołowej. Cena będzie dość przystępna, a smak idealny :)
Jedynym minusem tego dania, jest to, że potrzebujemy sporej dawki cierpliwości zanim wołowina będzie miękka – potrzebujemy na to ok. 3-4 godzin.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1,5 wołowiny (np. łopatki)
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 500g pieczarek
- oregano
- majeranek
- sól
- pieprz
- 500 ml bulionu wołowego
- olej do smażenia
- mąka
Długo duszona wołowina z pieczarkami – przepis
- Z wołowiny odcinamy błony, jeśli takie są. Myjemy, osuszamy.
- Nacieramy ją mieszanką ziół – majerankiem i oregano. Oprószamy z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obtaczamy w mące.
- Na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem smażymy mięso z każdej strony dosłownie przez chwilę, aby zamknąć w środku wszystkie „soki”. Zdejmujemy ją na półmisek.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w plasterki (lub półplasterki) marchewkę i pokrojoną w półplasterki cebulę. Warzywa smażymy ok. 5-7 minut. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem.
- Jak warzywa będą lekko podsmażone na patelnię wkładamy wołowinę, podlewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy min. 3 godziny. Od czasu do czasu przekręcając mięso na drugą stronę.
Wołowinę po uduszeniu odstawiamy na ok. 5 minut aby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Danie możemy podać np. z „lanymi kluseczkami”.
Smacznego!