Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach.

Być może część z Was uważa, że cena wołowiny jest dość wysoka… ale poszukajcie np. łopatki wołowej. Cena będzie dość przystępna, a smak idealny :)

Jedynym minusem tego dania, jest to, że potrzebujemy sporej dawki cierpliwości zanim wołowina będzie miękka – potrzebujemy na to ok. 3-4 godzin.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 1,5 wołowiny (np. łopatki)
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 500g pieczarek
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml bulionu wołowego
  • olej do smażenia
  • mąka

Długo duszona wołowina z pieczarkami – przepis

  1. Z wołowiny odcinamy błony, jeśli takie są. Myjemy, osuszamy.
  2. Nacieramy ją mieszanką ziół – majerankiem i oregano. Oprószamy z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obtaczamy w mące.
  3. Na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem smażymy mięso z każdej strony dosłownie przez chwilę, aby zamknąć w środku wszystkie „soki”. Zdejmujemy ją na półmisek.
  4. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w plasterki (lub półplasterki) marchewkę i pokrojoną w półplasterki cebulę. Warzywa smażymy ok. 5-7 minut. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem.
  5. Jak warzywa będą lekko podsmażone na patelnię wkładamy wołowinę, podlewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy min. 3 godziny. Od czasu do czasu przekręcając mięso na drugą stronę.

Wołowinę po uduszeniu odstawiamy na ok. 5 minut aby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Danie możemy podać np. z „lanymi kluseczkami”.

Długo duszona wołowina z pieczarkami

Smacznego!