Fasolka po bretońsku z mięsem
Inne

Fasolka po bretońsku z mięsem

Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem.

Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie spróbować.

Przeczytaj także: Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie

Składniki

  • 250g suchej fasoli „Jaś”
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 400 wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • majeranek
  • bazylia
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sprawdź również przepis na: Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką

Fasolka po bretońsku z mięsem – przepis

  1. Fasolę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i płuczemy fasolę.
  2. W garnku o grubym dnie szklimy cebulę.
  3. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i ją smażymy ok. 10 minut.
  4. Dodajemy fasolkę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Całość dusimy razem ok. 15- 20 minut.

Fasolkę możemy podać razem ze świeżą bułką, będzie z całą pewnością pysznie.

Zobacz przepis na: Kaszotto z fasolką i cukinią

Fasolka po bretońsku z mięsem

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.