Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem.
Jakie jest pyszne i pożywne danie, które od setek lat przygotowywały gospodynie? Fasolka po bretońsku jest od wieków znanym przepisem. Niezwykle pożywne i pyszne danie, które nie jest trudne do wykonania.
Jak przygotować fasolkę po bretońsku z mięsem?
Głównym składnikiem jest bardzo popularna fasola o wdzięcznej nazwie „Jaś”. Fasola ma wiele składników pozytywnie działających na organizm. Jest bogata w białko, aminokwasy i lizynę. Posiada białko roślinne, które jest tak samo dobrze wchłaniane przez organizm co mięsne. Fasola to roślina strączkowa, która doskonale komponuje się w daniach obiadowych.
Obejrzyj nasze filmy:
Fasolka bretońska jest daniem zdrowym pysznym, a przede wszystkim sycącym. Można ją przyrządzić na kilka sposobów, najpopularniejszym jest fasolka po bretońsku z kiełbasą, która nadaje dodatkowego intensywnego smaku.
Wersja tak zwana na bogato to fasolka po bretońsku z mięsem. W daniu można znaleźć także warzywa takie jak marchewka, pietruszka i seler. Danie to świetnie rozgrzewa w długie jesienno-zimowe wieczory, choć przyrządzić ją można o każdej porze roku.
Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie spróbować.
Szybkie pomysły na obiad
Na blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych i bardzo oryginalnych pomysłów na szybkie i proste w przygotowaniu obiady. Może coś z włoskiej klasyki – pyszna lasagne, albo spaghetti carbonara. Jeśli szukasz dania w 15 minut to polecamy obiad w 15 minut – kurczak w sosie słodko- kwaśnym
Fasolka po bretońsku z mięsem składniki
- 250g suchej fasoli „Jaś”
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 400 wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- majeranek
- bazylia
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Fasolka po bretońsku z mięsem przepis
Fasolę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i płuczemy fasolę.
W garnku o grubym dnie szklimy cebulę.
Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i ją smażymy ok. 10 minut.
Dodajemy fasolkę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy przyprawami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dusimy razem ok. 15- 20 minut.
Fasolkę możemy podać razem ze świeżą bułką, będzie z całą pewnością pysznie.
Smacznego!