Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Bardzo często spotkamy go pod nazwą Pulled Pork czyli szarpana wieprzowina pieczona w niskiej temperaturze. Taki burger z szarpaną wieprzowiną idealnie sprawdzi się na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy rozmowie ze znajomymi.

Możemy przygotować go i podać już gotowego, albo wszystkie elementu ustawione na stole i każdy będzie mógł skomponować swoją wersję. Tym razem ja pokażę wersję już przygotowaną.

Lista składników oraz dokładny przepis znajduje się poniżej.

Dlaczego przygotować Pulled Pork?

  • delikatne i kruche mięso
  • pyszne dodatki
  • ciekawy sposób podania
  • idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi

Składniki na wieprzowinę

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 l wody
  • 150g soli
  • 100g cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej

Tutaj możecie zastosować dowolną mieszankę ziół – może być meksykańska, marokańska, orientalna. Wybierzcie taką jaką lubicie najbardziej.

Dodatkowo

  • bułki Brioszki z sezamem
  • plasterki ogórka konserwowego
  • plastry sera żółtego
  • pomidory

Składniki na sos majonezowy

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu

Składniki na konfiturę z cebuli

  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki octu winnego

Łopatka długo pieczona – jak przygotować

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawą meksykańską i wkładamy do przygotowanej wody z solą, przyprawami i cukrem. Mięso w naczyniu przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Powinno się marynować minimum 12 godzin.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i znów nacieramy przyprawą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100 st. C. przez około 6 godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do innego naczynia i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Mięso wyjmujemy z piekarnika i przykryte folią zostawiamy na minimum 25 minut, aby odpoczęło.

Konfitura z cebuli – szybki przepis

Cebulę kroimy w piórka. Na dno rondelka wlewamy miód, gdy zacznie się pienić dodajemy cebulę, goździki, ziele angielskie, ocet winny i czerwone wino. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy cebulę, aż wchłonie cały płyn. Zazwyczaj trwa to około 20-25 minut.

Jak przygotować sos majonezowy?

Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce i odstawiamy na kilka minut.

Przygotowanie Pulled Pork

Bułeczki kładziemy na kilka chwil na rozgrzanej, suchej patelni, tak aby były ciepłe i delikatnie chrupiące. Pieczone mięso, kiedy jest jeszcze ciepłe rozrywamy wzdłuż włókien. Na dno bułki układamy rwaną wieprzowinę, na niej kładziemy konfiturę z cebuli,  plasterek sera żółtego, ogórka konserwowego, może być również pomidor i na wierzchu dajemy sos majonezowy. Całość przykrywamy górną częścią bułki.

Właśnie przygotowaliśmy klasyczne amerykańskie danie Pulled Pork.

IMG 6191

Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli
Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli

Smacznego!