
Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli
Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Bardzo często spotkamy go pod nazwą Pulled Pork czyli szarpana wieprzowina pieczona w niskiej temperaturze. Taki burger z szarpaną wieprzowiną idealnie sprawdzi się na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy rozmowie ze znajomymi.
Możemy przygotować go i podać już gotowego, albo wszystkie elementu ustawione na stole i każdy będzie mógł skomponować swoją wersję. Tym razem ja pokażę wersję już przygotowaną.
Lista składników oraz dokładny przepis znajduje się poniżej.
Dlaczego przygotować Pulled Pork?
- delikatne i kruche mięso
- pyszne dodatki
- ciekawy sposób podania
- idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi
Składniki na wieprzowinę
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 3 l wody
- 150g soli
- 100g cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
Tutaj możecie zastosować dowolną mieszankę ziół – może być meksykańska, marokańska, orientalna. Wybierzcie taką jaką lubicie najbardziej.
Dodatkowo
- bułki Brioszki z sezamem
- plasterki ogórka konserwowego
- plastry sera żółtego
- pomidory
Składniki na sos majonezowy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
Składniki na konfiturę z cebuli
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki miodu
- 2 goździki
- 100ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki octu winnego
Łopatka długo pieczona – jak przygotować
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawą meksykańską i wkładamy do przygotowanej wody z solą, przyprawami i cukrem. Mięso w naczyniu przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Powinno się marynować minimum 12 godzin.
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i znów nacieramy przyprawą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100 st. C. przez około 6 godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do innego naczynia i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę w temperaturze 160 st. C. Mięso wyjmujemy z piekarnika i przykryte folią zostawiamy na minimum 25 minut, aby odpoczęło.
Konfitura z cebuli – szybki przepis
Cebulę kroimy w piórka. Na dno rondelka wlewamy miód, gdy zacznie się pienić dodajemy cebulę, goździki, ziele angielskie, ocet winny i czerwone wino. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy cebulę, aż wchłonie cały płyn. Zazwyczaj trwa to około 20-25 minut.
Jak przygotować sos majonezowy?
Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce i odstawiamy na kilka minut.
Przygotowanie Pulled Pork
Bułeczki kładziemy na kilka chwil na rozgrzanej, suchej patelni, tak aby były ciepłe i delikatnie chrupiące. Pieczone mięso, kiedy jest jeszcze ciepłe rozrywamy wzdłuż włókien. Na dno bułki układamy rwaną wieprzowinę, na niej kładziemy konfiturę z cebuli, plasterek sera żółtego, ogórka konserwowego, może być również pomidor i na wierzchu dajemy sos majonezowy. Całość przykrywamy górną częścią bułki.
Właśnie przygotowaliśmy klasyczne amerykańskie danie Pulled Pork.

Smacznego!