Gulasz z serc drobiowych to tradycyjna potrawa z krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Danie jest proste w przygotowaniu i może być podawane jako danie główne lub dodatek. Ma bogaty smak, który pochodzi z połączenia przypraw użytych w recepturze.

Serca z kurczaka dodają gulaszowi ciekawej tekstury, która wyróżnia go spośród innych dań. Gulasz z sercami kurczaka z pewnością zagości na każdym stole! Danie to w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swój niepowtarzalny smak i walory zdrowotne.

Serca drobiowea są bogate w białko i żelazo, dzięki czemu danie to jest doskonałym źródłem składników odżywczych.

Ten przepis jest łatwy do przygotowania i może być podawany jako danie główne lub dodatek. Gulasz z sercami kurczaka z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Możemy go podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, czy ryżem. Do gulaszu idealnie będzie pasować ogóreki małosolne.

Na moim blogu blogu znajdziecie również tradycyjne przepisy na typowo polskie gulasze. Koniecznie musicie spróbować domowy gulasz z szynki, czy jednak coś innego jak na przykład gulasz na ostro z ciecierzycą. Myślę, że te dania Was zachwycą.

Gulasz z serc drobiowych składniki

  • 400g serc drobiowych
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml wody
  • 300 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

W tym przepisie możecie zrezygnować z mąki i zagęszczania gulaszu.. Możecie podać gulasz z serc drobiowych z naturalnym sosem, jaki wam powstanie podczas przygotowywania tego dania.

Możecie wykorzystać dowolny bulion, może to być bulion warzywny, bulion wołowy, albo drobiowy. Zobaczcie jak przygotować aromatyczny i pełny smaku bulion warzywny.

Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych przepis

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Na początku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Marchewkę również obieramy i kroimy w kostkę.

Jak już warzywa mamy przygotowane, to trzeba oczyścić serca drobiowe. Oczyszczamy je z żył oraz tłuszczu i wszelkich błonek. Następnie bardzo dokładnie myjemy i odsączamy na ręczniku papierowym.

Można powiedzieć, że jest to danie jednogarnkowe, bo wszystko przygotujemy w jednym garnku. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Następnie wrzucamy cebulę i przez chwilę podsmażamy. Jak cebula zacznie robić się szklista dodajemy pokrojoną marchewkę. Marchewkę z cebulą smażymy przez 3 minuty i do garnka wrzucamy serca drobiowe. Podsmażamy je ok. 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gulasz z serc drobiowych

Następnie dodajemy bulion, liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość odrobiną soli i pieprzu. Nie dodawajcie tych przypraw zbyt dużo, zawsze będziecie mogli doprawić danie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 30 minut. Serca drobiowe w tym czasie powinny stać się miękkie.

Po 30 minutach do szklanki dodaję mąkę, wodę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Zaprawkę z mąki dodaję do gulaszu z serc drobiowych i miesza, aby rozprowadzić całą mąkę. Gotujemy całość jeszcze przez 5 minut.

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Do tego dania można podać ogórek kiszony, ogórek małosolny, albo dowolną surówkę.

Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych

Smacznego!