Domowy gulasz z szynki
Mięsa

Domowy gulasz z szynki

Domowy gulasz z szynki to pomysł na rodzinny obiad. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną i buraczkami, jednak często podaję go również wraz z kluskami śląskimi. Im dłużej będziecie dusili mięso tym, bardziej będzie delikatne w smaku oraz miękkie.

Taki gulasz to fajna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad.

Składniki

  • 750g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 duża cebula
  • ok. 0,5 l bulionu wołowego
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie

Dodatkowo

  • 4 łyżki mąki
  • 150 ml wody

Domowy gulasz z szynki – przepis

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki mąki i mięso dokładanie w niej obtaczamy. Następnie na patelni z rozgrzanym smalcem smażymy mięso. Podczas smażenia dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko smażymy około 5 minut.

Następnie całość przekładamy do garnka, a na patelnię wlewamy bulion i podgrzewamy go, wyciągnie on nam cały aromat, który pozostał na patelni. Bulion przelewamy na patelnię dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę majeranku i oregano. Gulasz dusimy ok. 1,5 godziny.

Domowy gulasz z szynki
Duszenie gulaszu

W kubku mieszamy wodę z 1 łyżką mąki i dodajemy do gulaszu. Zmniejszamy ogień i dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 10 minut. Gulasz jest gotowy.

Danie możemy podać z ziemniakami, kaszą, albo kluskami śląskimi. Oczywiście obowiązkowo z ogórkiem kiszonym, albo buraczkami!

Domowy gulasz z szynki
Domowy gulasz z szynki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze