Domowy gulasz z szynki to pomysł na rodzinny obiad. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną i buraczkami, jednak często podaję go również wraz z kluskami śląskimi. Im dłużej będziecie dusili mięso tym, bardziej będzie delikatne w smaku oraz miękkie.
Taki gulasz to fajna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad.
Składniki
- 750g szynki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 łyżka smalcu
- 1 duża cebula
- ok. 0,5 l bulionu wołowego
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- majeranek
- oregano
- 1 ząbek czosnku
- 4 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
Dodatkowo
- 4 łyżki mąki
- 150 ml wody
Domowy gulasz z szynki – przepis
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki mąki i mięso dokładanie w niej obtaczamy. Następnie na patelni z rozgrzanym smalcem smażymy mięso. Podczas smażenia dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obejrzyj nasze filmy:
Całość smażymy chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko smażymy około 5 minut.
Następnie całość przekładamy do garnka, a na patelnię wlewamy bulion i podgrzewamy go, wyciągnie on nam cały aromat, który pozostał na patelni. Bulion przelewamy na patelnię dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę majeranku i oregano. Gulasz dusimy ok. 1,5 godziny.

W kubku mieszamy wodę z 1 łyżką mąki i dodajemy do gulaszu. Zmniejszamy ogień i dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 10 minut. Gulasz jest gotowy.
Danie możemy podać z ziemniakami, kaszą, albo kluskami śląskimi. Oczywiście obowiązkowo z ogórkiem kiszonym, albo buraczkami!

Smacznego!