Imprezowe jeże to nic innego jak koreczki. Koreczki to z całą pewnością hit każdej imprezy. Przepisów i rodzajów jest tak wiele, jak wielu jest kucharzy. Z całą pewnością podstawowymi składnikami koreczków są: pieczywo, wędlina, korniszony, papryki i sery. Bogatsze wersja są przygotowywane z dodatkiem marynowanych pieczarek, cebulką marynowaną, winogronami.

Pokażę Wam jak przygotować dwie wersje koreczków – wersja klasyczna i wersja serowa

Klasyczna wersja koreczków

Klasyczna wersja koreczków
Klasyczna wersja koreczków

Do przygotowania tych koreczków potrzebne będą:

  • jasne pieczywo
  • czerwona papryka
  • korniszony
  • wędlina w plastrach
  • ser żółty w plastrach
  • połowa jablka

Przygotowanie

Paprykę, wędlinę, pieczywo i ser kroimy w dużą kostkę. Korniszony w plasterki. Na wykałaczki nadziewamy składniki w dowolnej kolejności. Jednak proponuję, aby na spodzie każdego koreczka było pieczywo. Następnie koreczki wtykamy w połówkę jabłka. Tak przygotowana przystawka będzie przypominała jeża.

Obejrzyj nasze filmy:

Serowa wersja koreczków

Serowa wersja koreczków
Serowa wersja koreczków

Do tych koreczków potrzebujemy

  • jasne winogrona
  • ciemne winogrona
  • ser cheddar
  • ser feta
  • zielone oliwki
  • czarne oliwki
  • połówka jabłka

Przygotowanie

Na wykałaczkę nadziewamy poszczególne składniki. Proponuję aby raz dać jasne winogrono i czarną oliwkę, a raz ciemne winogrono i zieloną oliwkę. Oczywiście do każdego koreczka dodać dowolny ser.