Imprezowe jeże to nic innego jak koreczki. Koreczki to z całą pewnością hit każdej imprezy. Przepisów i rodzajów jest tak wiele, jak wielu jest kucharzy. Z całą pewnością podstawowymi składnikami koreczków są: pieczywo, wędlina, korniszony, papryki i sery. Bogatsze wersja są przygotowywane z dodatkiem marynowanych pieczarek, cebulką marynowaną, winogronami.
Pokażę Wam jak przygotować dwie wersje koreczków – wersja klasyczna i wersja serowa
Klasyczna wersja koreczków
Do przygotowania tych koreczków potrzebne będą:
- jasne pieczywo
- czerwona papryka
- korniszony
- wędlina w plastrach
- ser żółty w plastrach
- połowa jablka
Przygotowanie
Paprykę, wędlinę, pieczywo i ser kroimy w dużą kostkę. Korniszony w plasterki. Na wykałaczki nadziewamy składniki w dowolnej kolejności. Jednak proponuję, aby na spodzie każdego koreczka było pieczywo. Następnie koreczki wtykamy w połówkę jabłka. Tak przygotowana przystawka będzie przypominała jeża.
Obejrzyj nasze filmy:
Serowa wersja koreczków
Do tych koreczków potrzebujemy
- jasne winogrona
- ciemne winogrona
- ser cheddar
- ser feta
- zielone oliwki
- czarne oliwki
- połówka jabłka
Przygotowanie
Na wykałaczkę nadziewamy poszczególne składniki. Proponuję aby raz dać jasne winogrono i czarną oliwkę, a raz ciemne winogrono i zieloną oliwkę. Oczywiście do każdego koreczka dodać dowolny ser.