Pałki z kurczaka po staropolsku
Mięsa

Pałki z kurczaka po staropolsku

Facebook

Pałki z kurczaka po staropolsku to danie, które nie wymaga od nas specjalnego przygotowania. Jest szybkie, smaczne, zdrowe i możemy przygotować je praktycznie na każdą okazję – urodziny, imieniny czy spotkanie ze znajomymi. Kurczaka możemy podać zarówno z ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami albo frytkami.

Składniki

  • 1 łyżka przyprawy staropolska do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • odrobina soli
  • czarny pieprz
  • 4-5 łyżek oleju
  • 4-5 łyżek wody

Wykorzystam w tym przepisie gotową już przyprawę do kurczaka po staropolsku, jednak odrobinę ją urozmaicę smakami. Danie to możecie przygotować zarówno w zamykanym naczyniu żaroodpornym, albo upiec pałki w rękawie do pieczenia.

Pałki z kurczaka po staropolsku – przepis

Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dodajcie te przyprawy, które najbardziej lubicie, możecie je dowolnie mieszać. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego albo rękawa do pieczenia, dodajemy odrobinę wody, w przeciwnym razie może nam zbytnio się wysuszyć. Pieczemy go przez 60 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie odkrywamy naczynie, albo przecinamy rękaw do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 st. C przez 10 minut.

Pałki z kurczaka po staropolsku
Pałki z kurczaka po staropolsku

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.