Pałki z kurczaka po staropolsku to danie, które przywołuje smaki i aromaty kuchni naszych przodków. Ta staropolska receptura została odświeżona i dostosowana do współczesnych upodobań smakowych, dzięki czemu możemy cieszyć się tradycyjnym smakiem w nowoczesnym wydaniu.
Kurczak po staropolsku to klasyczne danie, które cieszy się popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i prostotę przygotowania. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej.
Pałki z kurczaka po staropolsku doskonale komponują się z ziemniakami lub kaszą jaglaną. Możesz również podać je z surówką z kapusty lub świeżym warzywnym sałatą. To smaczne danie idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny, a także na spotkania ze znajomymi czy rodzinne uroczystości.
Obejrzyj nasze filmy:
Pałki z kurczaka po staropolsku składniki
- 1 łyżka przyprawy staropolska do kurczaka
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki majeranku
- odrobina soli
- czarny pieprz
- 4-5 łyżek oleju
- 4-5 łyżek wody
Wykorzystam w tym przepisie gotową już przyprawę do kurczaka po staropolsku, jednak odrobinę ją urozmaicę smakami. Danie to możecie przygotować zarówno w zamykanym naczyniu żaroodpornym, albo upiec pałki w rękawie do pieczenia.
Pałki z kurczaka po staropolsku przepis
Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dodajcie te przyprawy, które najbardziej lubicie, możecie je dowolnie mieszać. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego albo rękawa do pieczenia, dodajemy odrobinę wody, w przeciwnym razie może nam zbytnio się wysuszyć. Pieczemy go przez 60 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie odkrywamy naczynie, albo przecinamy rękaw do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 st. C przez 10 minut.
Podsumowując, pałki z kurczaka po staropolsku to połączenie tradycji i nowoczesności w kuchni. To danie o wyrazistym smaku i aromacie, które cieszy się dużą popularnością. Wykorzystaj nasz przepis i przygotuj pyszne pałki z kurczaka po staropolsku, które zachwycą Twoje podniebienie i wprowadzą nutę nostalgii do Twojego stołu!
Smacznego!