Domowy klops czyli pieczeń rzymska to świetna alternatywa do wykorzystania mięsa mielonego. Klops świetnie nadaje się na obiad jako ciepłe danie, ale również super będzie smakowało pokrojone w plastry i położone na kanapce.
Danie to możecie wciskając w środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania formy
Dodatkowo
- 1 łyżka masła
Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego, które nie będzie aż tak chude jak drobione czy z indyka.
Obejrzyj nasze filmy:
Domowy klops – jak przygotować
Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku.
Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy również bułkę tartą, jajko, zeszkloną cebulę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masłem smarujemy keksówkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Najpierw pieczemy przez 45 minut przykryte folią, a następne 15 minut w temperature 160 st. C bez przykrycia. Mięso dzięki temu się pięknie zarumieni.
Po upieczeniu podajemy gorące plastry klopsa, albo jako wędlinę na kanapkę.
Do klopsa polecam pyszną surówko – sałatkę.
Składniki na surówkę:
- garść miksu sałat
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/3 cebuli
- sos balsamiczny
Przepis na surówkę
Na talerzu układamy miks sałat. Pomidora kroimy w ósemkę, ogórka w ćwierć plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układamy na miksie sałat i całość polewamy sosem balsamicznym.

Smacznego!