Domowy klops
Mięsa

Domowy klops

Domowy klops czyli pieczeń rzymska to świetna alternatywa do wykorzystania mięsa mielonego. Klops świetnie nadaje się na obiad jako ciepłe danie, ale również super będzie smakowało pokrojone w plastry i położone na kanapce.

Danie to możecie wciskając w środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania formy

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła

Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego, które nie będzie aż tak chude jak drobione czy z indyka.

Domowy klops – jak przygotować

Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku.

Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy również bułkę tartą, jajko, zeszkloną cebulę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masłem smarujemy keksówkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Najpierw pieczemy przez 45 minut przykryte folią, a następne 15 minut w temperature 160 st. C bez przykrycia. Mięso dzięki temu się pięknie zarumieni.

Po upieczeniu podajemy gorące plastry klopsa, albo jako wędlinę na kanapkę.

Do klopsa polecam pyszną surówko – sałatkę.

Składniki na surówkę:

  • garść miksu sałat
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 cebuli
  • sos balsamiczny

Przepis na surówkę

Na talerzu układamy miks sałat. Pomidora kroimy w ósemkę, ogórka w ćwierć plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układamy na miksie sałat i całość polewamy sosem balsamicznym.

Domowy klops
Domowy klops

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze