Domowy klops czyli pieczeń rzymska to świetna alternatywa do wykorzystania mięsa mielonego. Klops świetnie nadaje się na obiad jako ciepłe danie, ale również super będzie smakowało pokrojone w plastry i położone na kanapce.

Danie to możecie wciskając w środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania formy

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła

Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego, które nie będzie aż tak chude jak drobione czy z indyka.

Obejrzyj nasze filmy:

Domowy klops – jak przygotować

Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku.

Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy również bułkę tartą, jajko, zeszkloną cebulę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masłem smarujemy keksówkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Najpierw pieczemy przez 45 minut przykryte folią, a następne 15 minut w temperature 160 st. C bez przykrycia. Mięso dzięki temu się pięknie zarumieni.

Po upieczeniu podajemy gorące plastry klopsa, albo jako wędlinę na kanapkę.

Do klopsa polecam pyszną surówko – sałatkę.

Składniki na surówkę:

  • garść miksu sałat
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 cebuli
  • sos balsamiczny

Przepis na surówkę

Na talerzu układamy miks sałat. Pomidora kroimy w ósemkę, ogórka w ćwierć plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka. Warzywa układamy na miksie sałat i całość polewamy sosem balsamicznym.

Domowy klops
Domowy klops

Smacznego!