Żur wielkanocny przygotowany jest na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy i ziemniakami. Tradycyjnie podawany z jajkiem i odrobiną śmietany.
Oczywiście kluczem tej zupy jest odpowiednie jej doprawienie, spora ilość majeranku dodaje wyjątkowego smaku.
Składniki
- 300g wędzonych żeberek
- 3 l wody
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- nieduży kawałek pora
- 300g białej kiełbasy
- 300g kiełbasy podwawelskiej
- 250 ml śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 l gotowego żuru z butelki
Przyprawy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- szczypta pieprzu
Żur wielkanocny – jak przygotować
Do dużego garnka wlewamy wodę i na dnie układamy wędzone żeberka. Gotujemy do momentu kiedy woda zacznie się gotować, odrobinę zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym czasie do wywaru dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, cebulę i pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy również nakłutą białą kiełbasę, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską.
Gotujemy wszystko przez kolejne 25 minut.
Zupę doprawiamy majerankiem, szczyptą pieprzu i jeśli potrzeba solą. Dodajemy również żurek z butelki. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do zupy odrobinę chrzanu.
Po tym czasie zupę przelewamy do miseczek, dodajemy ugotowane wcześniej jajko na twardo i odrobinę śmietany.
Smacznego!
U nas jest zawsze na śniadanie na Wielkanoc. Czasem podawany w chlebie.
W chlebie super wygląda.