Żur wielkanocny przygotowany jest na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy i ziemniakami. Tradycyjnie podawany z jajkiem i odrobiną śmietany.

Oczywiście kluczem tej zupy jest odpowiednie jej doprawienie, spora ilość majeranku dodaje wyjątkowego smaku.

Składniki

  • 300g wędzonych żeberek
  • 3 l wody
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • nieduży kawałek pora
  • 300g białej kiełbasy
  • 300g kiełbasy podwawelskiej
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 l gotowego żuru z butelki

Przyprawy

  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta pieprzu

Żur wielkanocny – jak przygotować

Do dużego garnka wlewamy wodę i na dnie układamy wędzone żeberka. Gotujemy do momentu kiedy woda zacznie się gotować, odrobinę zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

W tym czasie do wywaru dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, cebulę i pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy również nakłutą białą kiełbasę, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską.

Gotujemy wszystko przez kolejne 25 minut.

Zupę doprawiamy majerankiem, szczyptą pieprzu i jeśli potrzeba solą. Dodajemy również żurek z butelki. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do zupy odrobinę chrzanu.

Po tym czasie zupę przelewamy do miseczek, dodajemy ugotowane wcześniej jajko na twardo i odrobinę śmietany.

Żur wielkanocny
Żur wielkanocny

Żur wielkanocny

Smacznego!