Krem z groszku

Gdy nie masz pomysłu na obiad, jednym z dań, jakie warto wypróbować, jest krem z groszku. Szybka, prosta potrawa, która na pewno zasmakuje każdemu domownikowi. Bardzo prosta do wykonania, może być gotowana zarówno na rosole, jak i po prostu na wodzie. Łatwo przygotować ją jako potrawę wegetariańską lub wegańską, w zależności od użytych składników. Zielona barwa, kremowa konsystencja i słodkawy smak, to główne cechy, jakimi charakteryzuje się zupa z zielonego groszku. Dzięki dodatkom w postaci innych warzyw, takich jak cukinia, szpinak, brokuły czy jarmuż, krem z zielonego groszku nabierze dodatkowych walorów smakowych oraz jeszcze bardziej intensywnego koloru.

Krem z groszku przepisy

Zależnie od tego, czy gotujemy krem z groszku z puszki, czy krem z mrożonego groszku możemy osiągnąć różne rezultaty smakowe, zupełnie inne, choć oba równie smaczne. Zupa z groszku to bardzo łatwa potrawa, aby ją wykonać, wystarczy do wody lub rosołu dodać wybrany rodzaj groszku, odrobinę śmietanki i przyprawy. Zblendować na gładką masę, zagotować i gotowe.

Przyprawy, jakich warto użyć to pieprz biały, który jest o wiele delikatniejszy niż czarny. Czosnek i szalotka dodadzą odrobinę ostrości, a podbicie smaku groszku łatwo można uzyskać dzięki odrobinie tymianku. Aby uzyskać bardziej kremową wersję tej potrawy, wspaniałym wyborem będzie krem z groszku z serkiem topionym, który nada zupie wspaniałej konsystencji i struktury.