Mazurek na kruchym cieście to nie tylko propozycja na świąteczne ciasto, możecie je przygotować na każdą inną uroczystość. Trzeba przyznać, że jak każdy mazurek jest on wyjątkowo słodki – bo z masą kajmakową.
Mazurek na kruchym cieście to tradycyjny polski wypiek, który składa się z kruchego ciasta i różnych nadzieni. Najpopularniejsze jest mazurek z serem oraz owocami lub orzechami, a także z kajmakiem i powidłami, ale można go przygotować z dowolnymi dodatkami. Jest to popularny deser na polskich stołach świątecznych.
W Polsce mazurek wielkanocny jest jednym z najważniejszych wypieków na świątecznym stole. To deser, który składa się z wielu warstw, a każda z nich ma swój wyjątkowy smak. Mazurek może być przygotowany na wiele sposobów, a w zależności od regionu Polski, różnią się dodatkami i smakiem.
Obejrzyj nasze filmy:
Możecie go udekorować dowolnymi dekoracjami, baziami, orzechami, owocami kandyzowanymi, lukrem :)
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz więcej ciekawych pomysłów na pyszne ciasta, które są idealną propozycją na wielkanocny stół – ciasta bez pieczenia na Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia to niewątpliwie propozycja dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem. Wielkanocny stół z całą pewnością nie obędzie się również bez babki majonezowej.
Mazurek na kruchym cieście składniki
- 350g mąki pszennej
- kostka masła – 200g
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3-4 łyżki powideł porzeczkowych
- puszka masy kajmakowej (400g)
- szczypta soli
Mazurek na kruchym cieście dodatkowo
- bakalie
- skórka pomarańczowa
- bazie
- itd
Mazurek na kruchym cieście przepis
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i wyrabiamy. Możecie również ciasto wyrobić na blacie albo w misce przy pomocy dłoni.

Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.

Ciasto następnie zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. To sprawi, że ciasto nie będzie się tak mocno kleiło i znacznie łatwiej będzie je nam rozwałkować.

Następnie wyjmujemy, zostawiamy na ok. 5 minut i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm. Dopasowujemy do blachy, nadmiar ciasta obcinamy, rolujemy i tworzymy brzegi.
Brzegi mogą być tak naprawdę dowolne – jako ruloniki, albo jako małe kuleczki. Wszystko zależy już od Waszej wyobraźni.

Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, smarujemy je najpierw powidłami. Najlepiej jest użyć powideł porzeczkowych, albo śliwkowych. Powinny być delikatnie kwaskowate, aby przełamać słodki smak kajmaku.

Następnie delikatnie podgrzaną masą kajmakową. Dekorujemy bakaliami i na przykład kandyzowanymi owocami.

Osobiście polecam kłaść masę kajmakową w dniu podania ciasta. Wtedy ciasto kruche tak mocno nie namoknie.

Smacznego!
Tradycyjny najlepszy! Super przepis. Korzystam z niego od dłuższego czasu
Super, cieszymy się!