Mazurek na kruchym cieście
Desery

Mazurek na kruchym cieście

Mazurek na kruchym cieście to nie tylko propozycja na świąteczne ciasto, możecie je przygotować na każdą inną uroczystość. Trzeba przyznać, że jak każdy mazurek jest on wyjątkowo słodki – bo z masą kajmakową.

Możecie go udekorować dowolnymi dekoracjami, baziami, orzechami, owocami kandyzowanymi, lukrem :)

Szybki przepis: Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami

Składniki

  • 350g mąki pszennej
  • kostka masła – 200g
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3-4 łyżki powideł porzeczkowych
  • puszka masy kajmakowej (400g)
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • bakalie
  • skórka pomarańczowa
  • bazie
  • itd

Mazurek na kruchym cieście – przepis

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy wszystko nożem. Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto następnie zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Następnie wyjmujemy, zostawiamy na ok. 5 minut i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm. Dopasowujemy do blachy, nadmiar ciasta obcinamy, rolujemy i tworzymy brzegi. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, smarujemy je najpierw powidłami, następnie delikatnie podgrzaną masą kajmakową. Dekorujemy bakaliami i na przykład kandyzowanymi owocami.

Osobiście polecam kłaść masę kajmakową w dniu podania ciasta. Wtedy ciasto kruche tak mocno nie namoknie.

Mazurek na kruchym cieście
Mazurek na kruchym cieście

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.