Mazurek na kruchym cieście to nie tylko propozycja na świąteczne ciasto, możecie je przygotować na każdą inną uroczystość. Trzeba przyznać, że jak każdy mazurek jest on wyjątkowo słodki – bo z masą kajmakową.

Mazurek na kruchym cieście to tradycyjny polski wypiek, który składa się z kruchego ciasta i różnych nadzieni. Najpopularniejsze jest mazurek z serem oraz owocami lub orzechami, a także z kajmakiem i powidłami, ale można go przygotować z dowolnymi dodatkami. Jest to popularny deser na polskich stołach świątecznych.

W Polsce mazurek wielkanocny jest jednym z najważniejszych wypieków na świątecznym stole. To deser, który składa się z wielu warstw, a każda z nich ma swój wyjątkowy smak. Mazurek może być przygotowany na wiele sposobów, a w zależności od regionu Polski, różnią się dodatkami i smakiem.

Obejrzyj nasze filmy:

Możecie go udekorować dowolnymi dekoracjami, baziami, orzechami, owocami kandyzowanymi, lukrem :)

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz więcej ciekawych pomysłów na pyszne ciasta, które są idealną propozycją na wielkanocny stół – ciasta bez pieczenia na Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia to niewątpliwie propozycja dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem. Wielkanocny stół z całą pewnością nie obędzie się również bez babki majonezowej.

Mazurek na kruchym cieście składniki

  • 350g mąki pszennej
  • kostka masła – 200g
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3-4 łyżki powideł porzeczkowych
  • puszka masy kajmakowej (400g)
  • szczypta soli

Mazurek na kruchym cieście dodatkowo

  • bakalie
  • skórka pomarańczowa
  • bazie
  • itd

Mazurek na kruchym cieście przepis

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i wyrabiamy. Możecie również ciasto wyrobić na blacie albo w misce przy pomocy dłoni.

Mazurek na kruchym cieście przepis
Mazurek na kruchym cieście przepis

Kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.

Mazurek na kruchym cieście przepis
Mazurek na kruchym cieście przepis

Ciasto następnie zawijamy w pergamin i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. To sprawi, że ciasto nie będzie się tak mocno kleiło i znacznie łatwiej będzie je nam rozwałkować.

Mazurek na kruchym cieście
Mazurek na kruchym cieście

Następnie wyjmujemy, zostawiamy na ok. 5 minut i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm. Dopasowujemy do blachy, nadmiar ciasta obcinamy, rolujemy i tworzymy brzegi.

Brzegi mogą być tak naprawdę dowolne – jako ruloniki, albo jako małe kuleczki. Wszystko zależy już od Waszej wyobraźni.

Mazurek na kruchym cieście

Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Mazurek na kruchym cieście

Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta, smarujemy je najpierw powidłami. Najlepiej jest użyć powideł porzeczkowych, albo śliwkowych. Powinny być delikatnie kwaskowate, aby przełamać słodki smak kajmaku.

Mazurek na kruchym cieście

Następnie delikatnie podgrzaną masą kajmakową. Dekorujemy bakaliami i na przykład kandyzowanymi owocami.

Mazurek na kruchym cieście

Osobiście polecam kłaść masę kajmakową w dniu podania ciasta. Wtedy ciasto kruche tak mocno nie namoknie.

Mazurek na kruchym cieście
Mazurek na kruchym cieście

Smacznego!