Krem z dyni to doskonały pomysł na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, ale zależy nam na tym, bo posiłek był zdrowy i lekki. Dynia zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a jednocześnie jest łatwo przyswajalna i po prostu pyszna.
Przepis nie jest skomplikowany – wszystko, czego potrzebujesz, to kilka łatwo dostępnych składników oraz blender, dzięki któremu zupa nabierze aksamitnej, kremowej konsystencji.
Składniki (2 porcje):
- 400 g dyni
- 120 g ziemniaków
- 1 mała cebula lub pół większej
- 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3/4 szklanki bulionu lub mleka (krowie, roślinne)
- sól i pieprz do smaku
Krem z dyni – przepis
Na dnie garnka rozgrzej oliwę lub olej. Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć do garnka, trzymaj ją 2-3 minuty na średnim ogniu, by się zeszkliła, ale nie zrumieniła. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki – nie musisz jej kroić bardzo równo i dokładnie, ponieważ zostanie później zblendowana.
Obejrzyj nasze filmy:
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Warzywa dodaj do cebuli, przez kilka chwil podsmażaj je razem, cały czas mieszając, by nic nie przywarło. Warzywa zalej bulionem lub mlekiem. Wciśnij do garnka ząbki czosnku, dodaj przyprawy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem aż do miękkości – powinno to potrwać jakieś 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę na krem. Można podawać z pieczywem i posypać ją pestkami dyni. Smacznego!