Pieczony łosoś to nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa ryba, bogata między innymi w kwasy Omega-3 i Omega-6. Przygotowana w piekarniku jest bananie prosta, a jednocześnie zachwyca swoim smakiem. Podana z zieloną sałatką, stanowi pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek, dobry zarówno dla dzieci, jak dorosłych.
Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę łatwe i szybkie, a efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć. Jeśli zależy Ci na szybkim, zdrowym i pysznym posiłku, koniecznie sprawdź ten przepis!
Składniki (2 porcje):
- 300 g filetu z łososia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 dowolnej, zielonej sałaty
- 1 pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Pieczony łosoś z zieloną sałatką – przepis
Łososia podzielić na dwie porcje, z każdej z nich ostrożnie odciąć skórę. Sprawdzić, czy nie ma ości, ewentualnie je usunąć. Rybę umyć pod ciepłą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W małej miseczce umieścić składniki marynaty – miód, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Łososia nasmarować marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 210 stopni przez ok. 20 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
W czasie, kiedy piecze się łosoś, przygotować sałatkę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Obrać cebulę, pokroić ją w piórka. Warzywa połączyć w misce, skropić je oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać z gorącą rybą.
Smacznego!