Pieczony łosoś z zieloną sałatką
Ryby

Pieczony łosoś z zieloną sałatką

Pieczony łosoś to nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa ryba, bogata między innymi w kwasy Omega-3 i Omega-6. Przygotowana w piekarniku jest bananie prosta, a jednocześnie zachwyca swoim smakiem. Podana z zieloną sałatką, stanowi pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek, dobry zarówno dla dzieci, jak dorosłych.

Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę łatwe i szybkie, a efekt może Cię pozytywnie zaskoczyć. Jeśli zależy Ci na szybkim, zdrowym i pysznym posiłku, koniecznie sprawdź ten przepis!

Składniki (2 porcje):

  • 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 dowolnej, zielonej sałaty
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pieczony łosoś z zieloną sałatką – przepis

Łososia podzielić na dwie porcje, z każdej z nich ostrożnie odciąć skórę. Sprawdzić, czy nie ma ości, ewentualnie je usunąć. Rybę umyć pod ciepłą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W małej miseczce umieścić składniki marynaty – miód, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Łososia nasmarować marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 210 stopni przez ok. 20 minut.

W czasie, kiedy piecze się łosoś, przygotować sałatkę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Obrać cebulę, pokroić ją w piórka. Warzywa połączyć w misce, skropić je oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać z gorącą rybą.

Pieczony łosoś z zieloną sałatką
Pieczony łosoś z zieloną sałatką

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.