Klasyczna pizza Margheritta
Inne,  Kolacje

Klasyczna pizza Margheritta

Facebook

Klasyczna pizza Margherita to królowa wśród pizzy. Jest to najbardziej klasyczna wersja, która jest podstawą do przygotowania innych pizzy. Ciasto do tej pizzy przygotowywane jest na bazie mąki, wody, oliwy, soli i drożdży.

To właśnie na podstawie Margharity jesteśmy w stanie ocenić, czy pizza jest typowo włoska. Zobaczcie jak przygotować tą pizzę.

Składniki

  • 500g mąki typo 00
  • 300ml wody
  • 5 g drożdży (suchych)
  • łyżeczka soli (ok. 8g)
  • 3 łyżki oliwy

Składniki na sos

  • 300g pasatty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Dodatkowo

  • tarta mozzarella

Klasyczna pizza Margheritta – jak przygotować

Do miski przesiewamy mąkę wraz z drożdżami, dodajemy sól, oliwę i wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno być elastycznie. Wkładamy je do miseczki oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na pół i każdą z połówek wyrabiamy jeszcze przez chwilę, formujemy kule i odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką.

Pora na przygotowanie sosu. Do rondelka wlewamy pasattę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oregano i bazylii oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 6-7 minut, tak aby część płynu odparowała. Po tym czasie studzimy sos pomidorowy.

Z ciasta formujemy okrągłe pizze. Smarujemy sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy startą mozzarellą. Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. przez około 8-10 minut.

Ważne jest aby pizza była dość cienka, w przeciwnym razie nie upiecze się nam ciasto.

Przed podaniem możemy udekorować ją listkami bazylii.

Klasyczna pizza Margheritta
Klasyczna pizza Margheritta

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.