
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce to doskonały pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Ładnie ułożone na talerzu szparagi udekorowane jajkiem w koszulce oraz grillowanymi pomidorkami koktajlowymi to również doskonała propozycja na lekki letni obiad bądź kolację.
Składniki:
- 1/3 pęczka zielonych szparagów (około 150g),
- jedno duże jajko,
- jedna łyżka stołowa octu winnego,
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- masło lub odrobina oliwy,
- jedna bądź dwie gałązki pomidorków koktajlowych.
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce – przepis
W pierwszej kolejności szparagi przepłucz pod wodą, osusz. to samo wykonaj z pomidorkami nie odrywając ich od gałązki. Następnie zielone szparagi wraz z pomidorkami należy włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będą pieczone. Następnie należy skropić wszystko oliwą oraz posypać solą i pieprzem. Warzywa w naczyniu lekko przemieszać tak, aby przyprawy i oliwa się równomiernie rozprowadziły po ich powierzchni.
Całość należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piec przez około 10 minut. Po upływie pięciu minut od wsadzenia warzyw do piekarnika należy je ostrożnie obrócić w naczyniu żaroodpornym i dalej piec. Następnie należy przygotować średniej wielkości garnek i zalać go wodą na wysokość około 10 cm. Wodę w garnku należy zagotować i dodać ocet winny. Gotującej się wody nie należy ściągać z ognia. Osobno do małej miseczki należy wpić całe jajko i ostrożnie przelać do wrzącej wody. Jajko należy gotować jeszcze przez około 2-3 minuty.
Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika można ułożyć je na talerzu, a na wierzch dodać jajko w koszulce. Całość dodatkowo można doprawić do smaku solą i pieprzem.
