Tarta z budyniem i truskawkami
Desery

Tarta z budyniem i truskawkami

Klasyczna tarta z budyniem i truskawkami to propozycja na słodki deser na kruchym spodzie, ze świeżymi, słodkimi, polskimi truskawkami. Szybki i bardzo prosty deser.

W tym przepisie sami zrobimy budyń, ale jeśli chcecie możecie skorzystać z takiego kupionego, z torebki.

Przepis na Tartę cytrynową na kruchym cieście

Składniki na kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g smalcu, zimnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Składniki na domowy budyń

  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 60 g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 400g truskawek

Kruche ciasto – przepis

Mąkę przesiać dodać pokruszone masło, smalec i całość posiekać nożem. Jak ciasto zacznie przypominać kruszonkę dodać cukier, wodę i sól, ciasto wyrobić rękami. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 35 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go na przykład fasolą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st. C. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia.

Domowy budyń – przepis

Mleko wraz z ekstraktem z wanilii doprowadzić do wrzenia, ale uważać aby nie wykipiało.

W misce przy pomocy miksera łączymy żółtka z cukrem, a następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Jak składniki się połączą dodajemy 1/3 zagotowanego mleka. Masę jajeczną następnie przelewamy do pozostałego mleka i na wolnym ogniu zagotować, aż masa zgęstnieje. Ostawić do przestudzenia.

Do budyniu dodać serek mascarpone i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć masę na tartę i udekorować truskawkami.

Smacznego!

Tarta z budyniem i truskawkami
Tarta z budyniem i truskawkami

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.