Tarta cytrynowa na kruchym cieście to pyszny, orzeźwiający deser. Idealne połączenie kruchego ciasta z masą cytryną, która ma w swoim smaku odrobinę kwaskowatości.
Tarta na kruchym cieście to bardzo efektowny deser. Prezentuje się przepięknie na talerzu. To idealny wypiek na małe i duże spotkania z bliskimi. W dodatku świetnie komponuje się z kawą.
Przepis na Tartę limonkową czyli key lime pie
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120g cukru
- 125g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
Składniki na masę cytrynową
- 2 cytryny
- 140g cukru
- 5 jajek
- 150 ml śmietany
Kruche ciasto – przepis
Ze składników wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 35 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na grubośc ok. 0,5 cm i wykładamy ciastem formę do tarty.
Na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy grochem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 st. C., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut.
Masa cytryna – przepis
Cytryny sparzamy, następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Do soku z cytryn dodajemy jajka, cukier, śmietanę i całość mieszamy mikserem. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny.
Tarta – wykończenie
Masę cytrynową wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 25 minut, a następnie zostawiamy ją na 10 minut w otwartym piekarniku.
Smacznego!