Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Desery

Tarta cytrynowa na kruchym cieście

Tarta cytrynowa na kruchym cieście to pyszny, orzeźwiający deser. Idealne połączenie kruchego ciasta z masą cytryną, która ma w swoim smaku odrobinę kwaskowatości.

Tarta na kruchym cieście to bardzo efektowny deser. Prezentuje się przepięknie na talerzu. To idealny wypiek na małe i duże spotkania z bliskimi. W dodatku świetnie komponuje się z kawą.

Przepis na Tartę limonkową czyli key lime pie

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę cytrynową

  • 2 cytryny
  • 140g cukru
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietany

Kruche ciasto – przepis

Ze składników wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 35 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na grubośc ok. 0,5 cm i wykładamy ciastem formę do tarty.

Na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy grochem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 st. C., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut.

Masa cytryna – przepis

Cytryny sparzamy, następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Do soku z cytryn dodajemy jajka, cukier, śmietanę i całość mieszamy mikserem. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny.

Tarta – wykończenie

Masę cytrynową wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 25 minut, a następnie zostawiamy ją na 10 minut w otwartym piekarniku.

Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tarta cytrynowa

Zdecydowanie jedną z najlepszych tart jest tarta cytrynowa. W końcu kto nie lubi cytryny w każdej formie? To wspaniały przepis na lato. Tarta o smaku cytrynowym może być podawana z lodami, bitą śmietaną, kawą i orzeźwiającymi napojami. Pięknie wygląda przyozdobiona miętą lub jadalnymi kwiatami; wtedy świetnie prezentuje się na fotografiach kulinarnych. Przepis na tartę cytrynową wcale nie jest trudny. Wystarczy wykonać dokładnie wszystkie kroki, jeden po drugim.

Tarta cytrynowa przepisy

Do przygotowania niezbędna jest forma o odpowiednim kształcie. Poza tym, składniki potrzebne do pieczenia można łatwo kupić, a często znajdują się stale w kuchni. Odpowiednio upieczony spód jest kruchy, a jednocześnie pozwala na łatwe wyciągnięcie ukrojonego kawałka z formy – trzeba pamiętać, aby posmarować formę odpowiednią ilością masła.

Tarta cytrynowa krem sam w sobie jest pyszny, a w połączeniu z kruchym spodem to naprawdę niesamowita kompozycja smaków. Jeśli nie masz pomysłu na deser po niedzielnym obiedzie z gośćmi lub dodatek do popołudniowej kawy, wypróbuj tarta cytrynowa przepisy. Wysiłek związany z jej przygotowaniem jest opłacalny, ponieważ tarta cytrynowa jest po prostu obłędna!