Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Desery

Tarta cytrynowa na kruchym cieście

Tarta cytrynowa na kruchym cieście to pyszny, orzeźwiający deser. Idealne połączenie kruchego ciasta z masą cytryną, która ma w swoim smaku odrobinę kwaskowatości.

Przepis na Tartę limonkową czyli key lime pie

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę cytrynową

  • 2 cytryny
  • 140g cukru
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietany

Kruche ciasto – przepis

Ze składników wyrabiamy ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 35 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na grubośc ok. 0,5 cm i wykładamy ciastem formę do tarty.

Na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy grochem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 st. C., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut.

Masa cytryna – przepis

Cytryny sparzamy, następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z cytryny. Do soku z cytryn dodajemy jajka, cukier, śmietanę i całość mieszamy mikserem. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny.

Tarta – wykończenie

Masę cytrynową wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 25 minut, a następnie zostawiamy ją na 10 minut w otwartym piekarniku.

Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Tarta cytrynowa na kruchym cieście
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.