Tarta limonkowa z bitą śmietaną, czyli słynne na całym świecie key lime pie na prostym do przygotowania, herbatnikowym spodzie. Klasyczne ciasto rodem z Ameryki. Na bazie soku ze świeżej limonki i skondensowanego mleka. Świetne na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Doskonale prezentuje się na uroczyście zastawionym stole. A smak? Świeży, słodko-kwaśny, po prostu wyjątkowy. Koniecznie trzeba go spróbować!

Składniki:

Tarta limonkowa czyli key lime pie – przepis

Limonki sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z jednej z nich i odstaw na później. Wyciśnij sok tak, żeby otrzymać 120 ml. Jeśli zostanie Ci owoców, to jedną lub dwie limonki wykorzystasz na koniec do dekoracji ciasta.

Rozpuść masło w niewielkim rondelku. W blenderze zmiksuj herbatniki na piasek, następnie połącz z masłem i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód oraz boki formy i dokładnie dociśnij, po czym podpiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 160 st. C przez około 12 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

Jajka ubij mikserem tak, by podwoiły swoją objętość, masa powinna być puszysta i jasna. Powoli dolewaj do niej mleko skondensowane, sok i skórkę z limonki. Zmiksowaną masę wylej następnie na podpieczony spód i piecz 15 minut w 170 st. C. Wyjmij z piekarnika a po przestudzeniu wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. W ten sposób masa idealnie się zetnie. Na koniec udekoruj skórką z limonki i pokrojonymi w plasterki owocami.

Smacznego!

takuya nagaoka hImFr2SR mM unsplash