Tarta limonkowa z bitą śmietaną, czyli słynne na całym świecie key lime pie na prostym do przygotowania, herbatnikowym spodzie. Klasyczne ciasto rodem z Ameryki. Na bazie soku ze świeżej limonki i skondensowanego mleka. Świetne na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Doskonale prezentuje się na uroczyście zastawionym stole. A smak? Świeży, słodko-kwaśny, po prostu wyjątkowy. Koniecznie trzeba go spróbować!
Składniki:
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
- ok. 6 limonek
- 2 jajka
- 250 g ciasteczek typu petitki (mogą być pełnoziarniste)
- 120 g masła
Tarta limonkowa czyli key lime pie – przepis
Limonki sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z jednej z nich i odstaw na później. Wyciśnij sok tak, żeby otrzymać 120 ml. Jeśli zostanie Ci owoców, to jedną lub dwie limonki wykorzystasz na koniec do dekoracji ciasta.
Rozpuść masło w niewielkim rondelku. W blenderze zmiksuj herbatniki na piasek, następnie połącz z masłem i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód oraz boki formy i dokładnie dociśnij, po czym podpiecz w piekarniku nagrzanym do ok. 160 st. C przez około 12 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Jajka ubij mikserem tak, by podwoiły swoją objętość, masa powinna być puszysta i jasna. Powoli dolewaj do niej mleko skondensowane, sok i skórkę z limonki. Zmiksowaną masę wylej następnie na podpieczony spód i piecz 15 minut w 170 st. C. Wyjmij z piekarnika a po przestudzeniu wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. W ten sposób masa idealnie się zetnie. Na koniec udekoruj skórką z limonki i pokrojonymi w plasterki owocami.
Smacznego!