Zapraszam Was po przepis na domowy seromakowiec na kruchym spodzie. To pyszne ciasto przygotujecie szybko i prosto w domu. Polecam przygotowanie tego ciasta na święta.

Wiele osób zastanawia się czy na święta upiec makowca czy sernik, zwłaszcza jak nie mamy zbyt wiele czasu do pieczenie. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie seromakowca. Seromakowiec to połączenie klasycznego sernika pieczonego na kruchym spodzie z masą makową.

Ciasto seromak można przygotować zarówno na kruchym spodzie, jak i bez spodu. Ja przygotuję seromak na kruchym spodzie, bowiem w moim cieście właśnie na dole będzie mak, a dopiero później ser. Moim zdaniem to jest najbardziej tradycyjna wersja tego ciasta.

Obejrzyj nasze filmy:

Przepisów na to ciasto jest bardzo wiele, moje ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne. Możecie podać je polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczową. Ja swoje przyozdobię makiem. Jeśli macie ochotę możecie z sera i maku stworzyć szachownicę.

Ja do tego ciasta wykorzystam gotową masę makową, jednak możecie samodzielnie zmielić mak, wzbogacić go bakaliami. Podobnie jeśli chodzi o masę serową. Ja się przyzwyczaiłem do sera z wiaderka, bo nie wymaga on mielenia. Mając pod ręką maszynkę do mielenia sera, to należy go zmielić trzy razy.

Na święta proponuję Wam też kilka innych słodkich przysmaków – klasyczny piernik staropolski, jednak ciasto do piernika wymaga aby conajmniej 2 tygodnie dojrzewało. Możecie też przygotować klasyczne makowce. Z mojego przepisu przygotujecie aż 3 sporej wielkości makowce.

Kruche ciasto składniki

  • 300g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Seromakowiec składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 białka
  • 100g masła
  • 100g drobnego cukru

Dodatkowo

  • 800g masy makowej
Seromakowiec
Seromakowiec

Seromakowiec przepis

Przygotowanie ciasta należy zacząć od przygotowania ciasta kruchego. Do miski, albo na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, drobny cukier do wypieków i dwa żółtka. Dodajemy odrobinę, dosłownie szczyptę soli.

Ciasto wyrabiamy rękami. Początkowo będzie wyglądać na bardzo sypkie. Ale w trakcie wyrabiania mąka będzie się łączyła razem z masłem i jajkami tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco mokre i nie łączy się dobrze, to możemy dodać łyżkę zimnej wody, albo śmietany. Po wyrobieniu ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do pieczenia 35×25 cm. Na całej powierzchni ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem.

Spód ciasta zapiekam przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ja piekę w opcji góra- dół. Po upieczeniu spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok aby przestygł. Nie wyciągamy go z formy.

W misce miksujemy ser biały, jajka, budyń śmietankowy, białka, które nam zostały z przygotowania kruchego ciasta, drobny cukier. Tutaj możecie wykorzystać cukier puder. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy już przestudzone.

W przepisie tym używam gotowej masy makowej, jednak dodatkowo wzbogacam ją odrobiną wcześniej namoczonych rodzynek, oraz dodatkową porcją posiekanych orzechów. Dodajcie takie orzechy, jakie lubcie najbardziej.

Jeśli nie chcecie robić ciasta na bazie gotowego budyniu, to możecie dodać do ciasta 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę esencji waniliowej. Dla urozmaicenia warto do środka dodać też odrobinę startej skórki z cytryny.

Ja przygotuję klasyczny seromakowiec. Na więc na spód wykładam cały mak, warstwę wyrównuję i dopiero na niego wykładamy masę sernikową. Jednak jeśli chcecie trochę urozmaicić Wasze ciasto, możecie wykładać mak i ser na wzór szachownicy.

Ciasto pieczemy w piekarniku w opcji góra- dół przez 75 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy je w nagrzanym piekarniku jeszcze przez około 25 minut. Dopiero po tym czasie można wyjąć je z piekarnika. Nie róbcie tego wcześniej, bo sernik może Wam opaść.

Seromakowiec możecie polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórą pomaranczy, albo po prostu podać posypany makiem.

Smacznego!