Makowiec zawijany - szybki i prosty przepis
Desery

Makowiec

Szybki i bardzo prosty przepis na makowiec zawijany. Jest on niezwykle smaczny, wilgotny w środku i zachowujący przed bardzo długi czas świeżość. Przygotowanie jego jest szybkie, bo wykorzystam tutaj gotową masę makową. Ale możecie oczywiście zmielić mak w maszynce do mięsa. Oczywiście masę makową wzbogacę dodatkiem posiekanych bakalii.

Historia makowca

Nie ma świąt bez makowca. To ciasto musi pojawić się na stole wigilijnym. Makowiec od wieków gości w domach podczas świąt oraz wyjątkowych okazji rodzinnych. Według wierzeń i legend makowiec odpędza złe moce i chroni przed działaniem złych sił. Czyli przynosi szczęście każdemu, kto go zje. Każdy z domowników powinien zjeść choć kawałeczek. Choć zazwyczaj na jednym kawałku się nie kończy.

Dawniej przygotowanie makowca było dość skomplikowane, ponieważ tarcie maku nie należy do najłatwiejszych zadań. Co więcej robiły to zawsze młode dziewczyny, ponieważ tarcie maku miało przynieść „rychłe zamążpójście”. Dziś gospodynie domowe uzbrojone w nowoczesne sprzęty kuchenne potrafią w kilka chwil przygotować pyszną masę makową.

Ciasto makowiec, czyli ciasto drożdżowe z makiem nadal jest uznawane za potrawę świąteczną, lecz dzięki nowoczesnym sprzętom nie trzeba czekać cały rok do świąt. W każdej chwili można upiec ten pyszny placek! Regionalnie jest także nazywany struclą makową i wygląda jak bułeczka z nadzieniem makowym.

Dawniej ciasto makowe uważane było za luksus, tylko w bogatych rodzinach można było pozwolić sobie na tak wykwintne ciasto pieczone nie w święta. Dziś makowiec tradycyjny nadal nie jest pospolitym ciastem, choć każdy może przygotować go w domu sam, potrzeba jednak na to trochę czasu.

W łatwy sposób łączy się rozwałkowane ciasto drożdżowe ze słodką masa makową, dzięki temu makowiec ma kształt rolady. Tak przygotowane ciasto najlepiej oblać samodzielnie przygotowanym lukrem, można też posypać go ziarenkami maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej dla dekoracji. Smacznego!

Ten przepis na makowiec zawijany jest na 3 przepyszne ok. 35 cm makowce.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepisy na inne słodkości – przyszny przepis na ciasto 3 Bit, czy sernik na kruchym spodzie.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Dodatkowo

  • 850g masy makowej z bakaliami
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • dodatkowo: orzechy i inne bakalie
  • 6 białek

Makowiec zawijany – przepis

Zazwyczaj korzystam z drożdży świeżych, więc musimy z nich na początku przygotować zaczyn. Do większego kubka wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, że rozczyn do ciasta drożdżowego do podstawa. Jeśli dobrze go przygotujecie, to jest to pierwszy krok do sukcesu.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników dodajemy rozczyn i na samym końcu roztopione masło. Ciasto wyrabiamy i formujemy kulę, przekładamy do sporej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Do gotowej masy makowej dodajemy posiekane drobno Wasze ulubione bakalie. Mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Jeśli bardzo się klei, możemy podsypać je odrobiną mąki. Zostawiając od brzegu około 2-3 cm, nakładamy na ciasto masę makową. Ciasto zwijamy jak roladę i przekładamy na posmarowany odrobiną oleju papier do pieczenia. Pozostawiamy je tak na około 20 minut, aby ciasto jeszcze wyrosło, a następnie pieczemy makowce zawijane w temperaturze 190 st. C przez około 35-40 minut. Ciasto powinno mieć brązowo – rumiany kolor. Ciasto zostawić do ostygnięcia. Następnie smarujemy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Lukier – przepis

Do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy mleko i sok z cytryny. Całość dobrze mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajmy odrobinę mleka, jeśli zbyt płynny, trochę cukru pudru.

Makowiec zawijany - szybki i prosty przepis
Makowiec

Smacznego.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze