Szybka wiosenna zupa jarzynowa. A wręcz najszybsza. Kiedy nie masz pomysłu na obiad, ta prosta zupa z pewnością Cię zachwyci. Wystarczy tylko kilka produktów, a bez wątpienia cała rodzina będzie zachwycona. Jeśli chcesz, możesz ja także wzbogacić innymi warzywami takimi jak pokrojone w kostkę ziemniaki czy seler naciowy.
Przepis na Sałatkę makaronową z parmezanem
Składniki:
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 300 g niewielkich pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- liście botwinki lub szpinak baby
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
Szybka wiosenna zupa jarzynowa – przepis
Wszystkie warzywa dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Szczególnie pieczarki i liście botwinki (szpinaku). Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Pomidorki i pieczarki na połówki. W rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę (może się odrobinę przypalić, da tym samym bardziej intensywny smak). Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę tymianku oraz czosnek i koniecznie uważaj, żeby on się nie przypalił.
Obejrzyj nasze filmy:
Do garnka dorzuć cukinię, paprykę, pomidorki oraz pieczarki i liście botwinki. Chwilę podsmażaj, po czym zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryć warzywa. Następnie dodaj przecier pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, a kiedy warzywa zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem.
Smacznego!