Zupy

Szybka wiosenna zupa jarzynowa

Szybka wiosenna zupa jarzynowa. A wręcz najszybsza. Kiedy nie masz pomysłu na obiad, ta prosta zupa z pewnością Cię zachwyci. Wystarczy tylko kilka produktów, a bez wątpienia cała rodzina będzie zachwycona. Jeśli chcesz, możesz ja także wzbogacić innymi warzywami takimi jak pokrojone w kostkę ziemniaki czy seler naciowy.

Przepis na Sałatkę makaronową z parmezanem

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g niewielkich pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • liście botwinki lub szpinak baby
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego

Szybka wiosenna zupa jarzynowa – przepis

Wszystkie warzywa dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Szczególnie pieczarki i liście botwinki (szpinaku). Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Pomidorki i pieczarki na połówki. W rondelku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę (może się odrobinę przypalić, da tym samym bardziej intensywny smak). Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę tymianku oraz czosnek i koniecznie uważaj, żeby on się nie przypalił.

Do garnka dorzuć cukinię, paprykę, pomidorki oraz pieczarki i liście botwinki. Chwilę podsmażaj, po czym zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryć warzywa. Następnie dodaj przecier pomidorowy i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, a kiedy warzywa zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.