Sałatka makaronowa z parmezanem to szybkie połączenie kilku składników, dzięki czemu mamy pyszną sałatkę na lunch. Pyszne połączenie grillowanej cukinii z makaronem razowym, parmezanem i oliwą z oliwek.
Całość doprawiona ziołami prowansalskimi, co jeszcze bardziej podkręca smak kuchni śródziemnomorskiej.
Sprawdź przepis: Ryba ze szpinakiem i sałatką
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- 60g makaronu razowego
- 2 garści miksu sałat
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- lubczyk
- 1 nieduża cukinia
- oliwa z oliwek
- 40g parmezanu
Sałatka makaronowa z parmezanem – przepis
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Makaron po ugotowaniu powinien być al dente.
W czasie kiedy będzie się gotował makaron, cukinię kroimy w plasterki, skrapiamy oliwa z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami prowansalskimi. Cukinię grillujemy na patelni grillowej.
Makaron mieszamy z miksem sałat, grillowaną cukinią. Całość posypujemy tartym parmezanem. Ponieważ cukinia była już skropiona oliwa z oliwek, więc nie musicie dodatkowo doprawiać sałatki.

Smacznego!