Sałatka makaronowa z parmezanem to szybkie połączenie kilku składników, dzięki czemu mamy pyszną sałatkę na lunch. Pyszne połączenie grillowanej cukinii z makaronem razowym, parmezanem i oliwą z oliwek.

Całość doprawiona ziołami prowansalskimi, co jeszcze bardziej podkręca smak kuchni śródziemnomorskiej.

Sprawdź przepis: Ryba ze szpinakiem i sałatką

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (2 porcje)

  • 60g makaronu razowego
  • 2 garści miksu sałat
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • 1 nieduża cukinia
  • oliwa z oliwek
  • 40g parmezanu

Sałatka makaronowa z parmezanem – przepis

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Makaron po ugotowaniu powinien być al dente.

W czasie kiedy będzie się gotował makaron, cukinię kroimy w plasterki, skrapiamy oliwa z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami prowansalskimi. Cukinię grillujemy na patelni grillowej.

Makaron mieszamy z miksem sałat, grillowaną cukinią. Całość posypujemy tartym parmezanem. Ponieważ cukinia była już skropiona oliwa z oliwek, więc nie musicie dodatkowo doprawiać sałatki.

Sałatka makaronowa z parmezanem
Sałatka makaronowa z parmezanem

Smacznego!