Zjadłoby się „coś” – kto tak nigdy nie powiedział, ten… nie, nie ma takich osób! Ale owe „coś” może mieć różne formy, a potrzeba ta to częściej ochota na szybką przekąskę, niż na wystawny i sycący obiad. W wielu przypadkach pada więc na coś słodkiego – smacznego i rozpieszczającego podniebienie. W tej roli doskonale sprawdzą się lekkie desery. Oto kilka inspiracji i wskazówek, które mogą okazać się pomocne w ich przygotowaniu!
Słodko i lekko, czyli deser idealny!
Co powinno się znaleźć w szafce każdego łasucha, który lubi uprzyjemniać sobie popołudnia deserami i marzy o tym, by były delikatne, a zarazem pyszne? Zdecydowanie dobrym produktem może okazać się śmietana kremówka. Już z niej samej można zrobić błyskawiczny deser – wystarczy ubić i rozłożyć na ulubionych, pokrojonych w kostkę lub plasterki owocach. Można również dodać odrobinę cukru lub miodu, a także licznych smakowitych dodatków, tworząc tym samym fantazyjne i słodkie kompozycje. Idealnie będą prezentować się w przezroczystych pucharkach.
Śmietana kremówka stworzy również idealny duet z galaretką, którą można zrobić samemu lub też kupić gotową – najlepiej taką o wyrazistym smaku, np. Galaretka jagodowy smak WINIARY. W ten sposób stworzymy lekki, ale wyjątkowo smaczny deser, którym bez wyrzutów można się zajadać nawet wieczorem! Równie dobrze śmietana kremówka smakuje z budyniem, a z jej udziałem zrobimy z niej także deser przypominający smakiem dobrze znane piankowe kosteczki pokryte czekoladą!
Obejrzyj nasze filmy:
Jeśli ma się ochotę na coś słodkiego, a zarazem delikatnego, warto skusić się na… po prostu inną kawę, która sama w sobie może być pysznym łakociem. Słodka, bita śmietana idealnie nadaje się do tego, by nieco urozmaicić napój, nadając mu charakter pysznego deseru. Taka wariacja świetnie sprawdzi się zarówno przy ciepłej kawie, jak i przy jej mrożonym wariancie. Kawę z bitą śmietaną można dodatkowo udekorować wiórkami czekolady czy polewą, np. karmelową. To idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym – kawa pobudzi, śmietana osłodzi, a wszystko będzie lekkie i pyszne!
A może serniczka…?
Co zrobić z sera białego, jeśli w całej lodówce tylko on wydaje się idealny na deser? To zaskakujące, jak wiele jest możliwości! Z twarogu można bowiem przygotować np. placuszki, a także zjeść go z makaronem, z dodatkiem cukru i masła, lub przygotować pierogi leniwe, które doskonale smakują z cynamonem. Naturalny ser idealnie komponuje się także ze słodkim dżemem – taki duet można zajadać łyżeczkami! Trudno jednak powiedzieć, by tego rodzaju przekąski były delikatne… Zatem co zrobić z sera białego, by stworzyć deser lekki jak piórko? Oczywiście sernik! Ten może mieć klasyczną formę, czyli dodatek ciasta i kruszonki, może być także lżejszy, z delikatnymi biszkoptami i galaretką lub z kaszą manną zamiast mąki. Co ciekawe, ci, którzy z różnych względów chcą w ogóle zrezygnować z jakichkolwiek zbożowo-mącznych dodatków, również mogą się rozkoszować smakiem sernika. Połączenie sera z galaretką tworzy puszystą, aksamitną i pyszną serową piankę! Jak widać, sernik sernikowi nierówny, a sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę wiele. Z pewnością każdy odnajdzie idealny pomysł na to, co zrobić z sera białego, by było słodko, pysznie, a do tego na tyle delikatnie, by nie dać się skusić jeszcze jednemu kawałkowi.
Chcąc móc delektować się lekkim i smakowitym deserem, warto zwrócić uwagę na ogromna zaletę wielu z nich. Jeśli wykorzystamy w tym celu produkty takie jak śmietana kremówka, delikatny twarożek, galaretki czy czekoladę, przygotowanie fantazyjnego przysmaku nie zajmie nam wiele czasu!