Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z delikatnymi w smaku pulpetami. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania.
Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka
Składniki (6 pulpetów)
- 200g mięsa mielonego, wołowego
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- szczypta soli
- pieprz
- szczypta oregano
- odrobina majeranku
- mała cebula
- 200ml bulionu wołowego/warzywnego
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek wody
- olej do smażenia
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym – przepis
W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumieniły.
Obejrzyj nasze filmy:
Na patelnię wlewamy bulion i gotujemy pulpety około 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko przez 5 minut.
W szklance mieszamy mąkę z wodą i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 3 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami, kaszą albo świeżym pieczywem. Smacznego!
Wyglądają bardzo dobrze. Smacznego.