Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Mięsa

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z delikatnymi w smaku pulpetami. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kotlety mielone to koniecznie spróbujcie tego dania.

Sprawdź przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka

Składniki (6 pulpetów)

  • 200g mięsa mielonego, wołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • szczypta soli
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • odrobina majeranku
  • mała cebula
  • 200ml bulionu wołowego/warzywnego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek wody
  • olej do smażenia

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym – przepis

W misce mieszamy mięso mielone (powinno być w temperaturze pokojowej) wraz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Z mięsa formujemy, nieduże, okrągłe pulpety. Następnie smażymy je dosłownie przez chwilę na rozgrzanym oleju aby się zarumieniły.

Na patelnię wlewamy bulion i gotujemy pulpety około 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko przez 5 minut.

W szklance mieszamy mąkę z wodą i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 3 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.

Podajemy z ziemniakami, kaszą albo świeżym pieczywem. Smacznego!

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.