Bruschetta z pomidorami i natką pietruszki to delikatna modyfikacja oryginału. W tym przepisie zamiast klasycznej bazylii wykorzystamy odrobinę natki pietruszki. Natka pietruszki zniweluje, dla niektórych nieprzyjemny zapach czosnku, a dodatkowo nada charakteru dla tego dania.
Moim zdaniem najlepiej ta przystawka smakuje zrobiona i podana na bagietce, ale możecie wykorzystać dowolne pieczywo jakie macie. Mogą to być kromki białego chleba. Ale uważajcie moim zdaniem, mimo że nie przepadacie trzeba użyć tutaj białego pieczywa.
Składniki
- bagietka
- 2 duże pomidory
- odrobina natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 kulka mozzarelli
Bruschetta z pomidorami i natką pietruszki – przepis
Bagietkę kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia. Następnie kroimy pomidory na ćwiartki i wydrążamy z nich środek. Jeśli zostawicie pomidory w całości, to będzie on zbyt płynny i bruschetty za bardzo namiękną. Pomidory kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną drobno mozzarellę. Dodajemy oliwę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Na kromki białego pieczywa nakładamy pomidory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na około 7-8 minut. Kontrolujcie bruschetty podczas pieczenia, powinny być chrupkie, a mozzarella delikatnie roztopiona.
Smacznego!