Bruschetta z pomidorami i natką pietruszki to delikatna modyfikacja oryginału. W tym przepisie zamiast klasycznej bazylii wykorzystamy odrobinę natki pietruszki. Natka pietruszki zniweluje, dla niektórych nieprzyjemny zapach czosnku, a dodatkowo nada charakteru dla tego dania.

Moim zdaniem najlepiej ta przystawka smakuje zrobiona i podana na bagietce, ale możecie wykorzystać dowolne pieczywo jakie macie. Mogą to być kromki białego chleba. Ale uważajcie moim zdaniem, mimo że nie przepadacie trzeba użyć tutaj białego pieczywa.

Składniki

  • bagietka
  • 2 duże pomidory
  • odrobina natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozzarelli

Bruschetta z pomidorami i natką pietruszki – przepis

Bagietkę kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia. Następnie kroimy pomidory na ćwiartki i wydrążamy z nich środek. Jeśli zostawicie pomidory w całości, to będzie on zbyt płynny i bruschetty za bardzo namiękną. Pomidory kroimy w drobniutką kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną drobno mozzarellę. Dodajemy oliwę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.

Na kromki białego pieczywa nakładamy pomidory i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na około 7-8 minut. Kontrolujcie bruschetty podczas pieczenia, powinny być chrupkie, a mozzarella delikatnie roztopiona.

Smacznego!